Uppgifter: Boråsmordet utreds som vansinnesdåd

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

70-åringen mördades mitt på dagen framför skolbarn.

Nu tror polisen att det rör sig om ett vansinnesdåd, enligt Aftonbladets uppgifter.

Den misstänkte 20-åringen har tidigare dömts till sluten psykiatrisk vård och det finns inga kända kopplingar till offret.

Den 70-åriga mannen som mördades i tisdags är sedan tidigare helt okänd för polisen och ostraffad. 

– Det finns inga ledtrådar att hitta via offret, sa Tomas Stakeberg Jansson till Aftonbladet i tisdags.

Det finns inte heller något känt samband mellan den äldre mannen och 20-åringen som sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet. Åklagare Martin Svensson vill i nuläget inte säga något om kopplingar mellan gärningsman och offer.

– Jag kan inte gå in på sådana omständigheter ännu, det är ett så allvarligt brott och vi är i ett tidigt skede av utredningen, säger han.

Polisen söker med helikopter efter gärningsmannen.
Foto: JOAKIM ERIKSSON
Polisen söker med helikopter efter gärningsmannen.

Han bedömer dock utredningsläget som gott med hänvisning till det som skett i utredningen under torsdagen.

– Jag förväntar mig att kunna begära honom häktad under de närmaste dagarna, säger åklagaren.

Polisen fick tips

Enligt uppgift till Aftonbladet har polisen via tips från personer i den misstänktes närhet kommit honom på spåren.

Claes Lindberg, utredningsledare på polisen i Borås, vill inte lämna några detaljer kring exakt hur de hittat mannen som hämtades till förhör under torsdagen kort innan han anhölls.

– Utredningsarbetet har gett uppgifter som lett det här och det är på den vägen man har kommit att hämta honom till förhör, säger Claes Lindberg.

En av teorierna som polisen arbetar med ska enligt Aftonbladets uppgifter vara att det rör sig om ett vansinnesdåd. Den nu anhållne mannen är tidigare dömd till sluten psykiatrisk tvångsvård i enlighet med LPT, Lagen om psykiatrisk tvångsvård.

Dömd till vård

Den unge mannen är inte tidigare dömd för några våldsbrott men det framkommer i en dom gällande en förlängning av den slutna tvångsvården att han hotat skadad sig själv och andra.

Läkare som vårdat mannen har tidigare gjort bedömningen att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

20-åringen ska under ett antal år ha varit i kontakt med psykiatrin och utöver sluten tvångsvård har han i Förvaltningsrätten också dömts till öppen psykiatrisk tvångsvård. Skälet till tvångsvården framgår av en dom från ifjol. Där har läkarna bedömt det som osannolikt att mannen frivilligt skulle följa en vårdplan.

Nu misstänks han ha mördat en 70-årig man mitt på dagen i Borås. Polisen larmades vid klockan 11 till ett område vid Erikslundsskolan och en närliggande camping. Elever från högstadieskolan i närheten blev vittnen till mordet när de var på väg hem under en rast. På plats visar det sig att gärningsmannen attackerat 70-åringen med kniv och huggit ett flertal gånger.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN