Översvämningar i Västsverige – SMHI klass 2-varnar

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Västsverige svämmar över.

Havet forsar in över kusten och SMHI har utfärdat klass 2-varningar för höga flöden i Viskan, Ätran och Säveån.

– De här nivåerna inträffar mellan vart tionde till femtionde år, säger vakthavande hydrolog Göran Lindström.

I Uddevalla körs fotgängarna på hjullastare eftersom delar av staden lagts under vatten. Ett av skälen är ett omfattande lågtrycksområde över Atlanten som ger högt vattenstånd och klass 1-varningar på flera håll längs Västsverige.

Oceanograf Klara Matsson säger till Bohusläningen att nivåerna längs kusten vid Uddevalla och Stenungssund ligger uppåt 140 centimeter över det normala.

– Problemet är att det är havet som trycker upp, och att pumpa bort havet har vi inga möjligheter att göra. Vi är lite handfallna, säger Andreas Svenblad, inre befäl på Räddningstjänsten Mittbohuslän till tidningen.

Personer får hjälp av en hjullastare att ta sig genom vattenmassorna.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Personer får hjälp av en hjullastare att ta sig genom vattenmassorna.

Längs västkusten har SMHI gått ut med klass 1-varningar.

Men längre inåt land går vädermyndigheten ut med varningar som bara kommer med mellan 10- och 50-årsintervaller, berättar vakthavande hydrolog Göran Lindström vid SMHI.

Myndigheten har utfärdat klass 2-varningar för höga flöden som berör Viskan, Ätran och Säveån.

– Det har varit en mild vinter med mycket regn och marken är mättad, det gäller även sjöar och vattendrag, säger Göran Lindström, vakthavande hydrolog vid SMHI.

Foto: ADAM IHSE / TT
Säveån i Partille översvämmad.

Under stormen Dennis som drog över landet i helgen föll dessutom stora mängder nederbörd på kort tid som nu ska rinna undan i de redan fulla vattendragen.

– På två dygn kom det som mest 73–74 millimeter regn i Borås. Det regnet rinner nu undan mot framförallt västkusten och söderut, säger Göran Lindström.

SMHI skriver också att ”i delar av Västra Götalands län och Jönköpings län är en klass 2-varning utfärdad för små vattendrag. Många vattendrag i Götaland har flöden på klass 1-nivå”.

Nu väntar mer regn men i mer beskedliga mängder de närmaste dagarna.

Men översvämningar och höga flöden kommer att fortsätta ett tag till:

– I de små vattendragen har man förmodligen upplevt det värsta men i de stora kommer det fortsätta att stiga ett tag till, säger Göran Lindström.

Publicerad:

LÄS VIDARE