Ryssland rapporterar hundratals smittade

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kirill Zykov/AP/TT
En affisch föreställande Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin, med en uppmaning till byggnadsarbetare att jobba hårt för att färdigställa ett nytt sjukhus utanför Moskva som ska ta emot coronapatienter.

Hundratals coronafall rapporteras i Ryssland, efter att landet länge legat lågt i virusfrågan.

Moskva tycks vara värst drabbat och alla över 65 år uppmanas stanna hemma. Smittan ska spåras via rigorös telefonövervakning.

Över 400 smittade människor har upptäckts i Ryssland, enligt de officiella siffrorna. Och de har stigit snabbt den senaste veckan.

Myndigheterna stängde i ett tidigt skede gränserna och i takt med att fallen blivit fler har nya åtgärder införts: större evenemang har stoppats, distansundervisning har införts i skolorna och många verksamheter som samlar människor har behövt stänga.

"Åk till datjan"

Att sätta hela städer i karantän uppges inte vara aktuellt. I Moskva – där majoriteten av fallen registrerats – uppmanas dock alla människor över 65 år att stanna hemma.

– Ni kanske inte gillar det, och till och med motsätter er det, men tro mig, det är beslutat av uppriktig omsorg om er, säger huvudstadens borgmästare Sergej Sobjanin, som fått i uppdrag att leda landets motåtgärder mot coronaviruset.

– Det bästa ni kan göra, om ni har möjlighet, är att åka ut till er datja (lantställe), särskilt som det ser ut att bli varmt väder, säger han.

Äldre och sjuka som väljer att isolera sig själva kommer att få ekonomiskt stöd, enligt Sobjanin.

Läget under kontroll?

Premiärminister Michail Misjustin uppmanar guvernörerna i landets regioner att följa Moskvas exempel, rapporterar Interfax.

President Vladimir Putin, 67, undantas från det nya påbudet. Han jobbar och bor på samma plats och människor han möter testas i förväg, meddelar Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

I tisdags förra veckan, när ungefär ett hundratal fall hade rapporterats, meddelade Vladimir Putin att läget generellt var under kontroll och att man lyckats undanvärja en "massiv" infektionsspridning. De statliga medierna har samtidigt anklagat Europa för att misslyckas.

Många frågetecken har satts vid de officiella ryska coronasiffrorna och de tester som genomförts, men premiärminister Misjustin vidhåller på måndagen att saker är under kontroll.

– Men förberedelser för mer allvarliga utmaningar är nödvändiga, tillägger han.

Övervakas via telefoner

Inom kort kommer människor också börja spåras via sina telefoner. Myndigheterna ska följa hur människor rör sig och vilka de träffar, varpå personer som träffat coronasmittade ska kunna få ett meddelande om detta. Spårningen är helt laglig och endast i syfte att begränsa smittspridningen, bedyrar Kreml.

Över 60 000 ryska medborgare som har rest hem till Ryssland har tvingats in i karantän.

En coronasmittad person har avlidit så här långt enligt myndigheterna, men de kopplar inte dödsfallet direkt till viruset.

Den 22 april ska Ryssland folkomrösta om grundlagsändringar som bland annat ger Vladimir Putin möjlighet att sitta kvar ytterligare mandatperioder. De planerna ligger än så länge fast.

Publicerad: