Coronapandemin

Trots coronakrisen – storvarslet vid Karolinska ligger kvar

Av: 

Karl Enn Henricsson

NYHETER

Trots att vården är hårt ansatt på grund av coronan och en vädjan om att sjukvårdspersonal ska gå upp i tid, ligger varslet från Karolinska universitetssjukhuset kvar.

– Det här blir man lite schizofren för, säger Carina Lenngren vid kommunal, som vittnar om att situationen är ”katastrofliknande”.

I november varslade Karolinska universitetssjukhuset 600 tjänster. Det handlade om 250 läkartjänster och 350 tjänster för undersköterskor.

Sjukhusdirektör Björn Zoëga menade att patienterna inte skulle “påverkas negativt”.

Tidigare i år justerades siffrorna till att omfatta 109 läkare och 157 undersköterskor.

”Det här kommer att bli värre”

Men sen slog viruskrisen till.

Under en presskonferens på onsdagskvällen framkom att hela 18 personer hade dött av covid-19 under det senaste dygnet i Region Stockholm.

– Jag önskar er alla att jag kunde ge er ett tydligt besked om hur långt vi har kommit i den här stormen, men det kan jag inte. Men trenden är tydlig: Det här kommer att bli värre, sa Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Dessutom vädjade han till deltidsanställda inom vården att gå upp i tid – och till nyligen pensionerade att komma tillbaka för en period.

– Det här blir man lite schizofren för. De vill ha in massa folk nu men samtidigt ligger varslet kvar och ska de då kastas ut då den här krisen är över. Det är fortfarande inte klart när varslet ska verkställas, säger Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för Kommunal sektion Universitetssjukhuset.

Huvudentrén vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna. För att möta efterfrågan på vård har sjukhuset satt upp ett stort tält utanför entrén till Nya Karolinska i Solna, redo att ta emot patienter.

Foto: Anders Wiklund/TT

Kommunal: Jobbar dubbla pass

Många undersköterskor är med i Kommunal, och Carina Lenngren menar att hon nu får många oroväckande signaler från sina medarbetare.

– Det är katastrofliknande. Folk inom intensivvården – främst på Huddingesidan – jobbar dubbla pass för att försöka klara av det här. Jag är jätterädd att de i sin iver att ta hand om patienter själva ska bli sjuka. Dessutom var det brist på undersköterskor redan från början.

Hon fortsätter:

– Då coronan kom fick vi information om att de tjänster som var vakanta skulle fortsätta plockas bort, och de andra skulle man pausa.

Direktören: Varslen ligger kvar

Aftonbladet har sökt Patricia Enocson, HR-direktör vid Karolinska.

I en kommentar till arbetsvarlden.se skriver hon:

”Vi fokuserar på vår struktur ur perspektivet vilka tjänster vi har på sjukhuset och i rådande läge kommer inte några läkare eller undersköterskor att sägas upp. Formellt sett ligger varslen kvar men vi jobbar inte aktivt med varselprocessen då det är viktigt att vårdpersonal och de som är involverad i samverkan kring förändringarna, ägnar sig åt sitt uppdrag i vården helt och hållet. I hela verksamheten prioriteras patienterna och de uppgifter som är nödvändiga just nu”.


ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka blommor och överraska alla du inte kan träffa: Välj bukett och hemleverans till nära och kära här.

Interflora

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Vård & omsorg

Kommunal

Region Stockholm

Karolinska universitetssjukhuset

Stockholm