Stod i kö till påskbuffén – då utlöste han bomben

Uppdaterad 2019-04-23 | Publicerad 2019-04-21

Självmordsbombaren köade med en tallrik i handen till påskbuffén på hotellet Cinnamon Grand i Colombo, Sri Lanka.

När han kom längst fram i kön utlöste han bomben.

– Det var fullständigt kaos, säger hotellchefen till nyhetsbyrån AFP.

Dödstalen stiger efter attackerna mot kyrkor och hotellSri Lanka under påskdagen. Vid 17.40 svensk tid har minst 207 personer dött och landet har utfärdat ett tillfälligt utegångsförbud.

Minst åtta personer har gripits av polis misstänkta för inblandning i dåden. Vid Cinnamon Grand, ett av de hotell som attackerades, hade människor samlats för att äta påskbuffé. Det är en av hotellrestaurangens mest hektiska dagar på året.

Checkade in kvällen innan

I kön till buffén stod en man som checkat in på hotellet kvällen innan under namnet  Mohamed Azzam Mohamed. Precis innan han skulle få mat på sin tallrik utlöste han bomben som var fäst vid hans kropp.

– Det var vid 8.30 och det var hektiskt, det var familjer där. Han hade kommit längst fram i kön när bomben löstes ut, säger hotellchefen till nyhetsbyrån AFP.

Svenska Ulrika Garcia Gomez, 53, från Göteborg, var på väg till hotellbuffén men avbröt planerna när hon fick höra om de första bombningarna. Hon brukar ofta besöka Cinnamon Grand på söndagar för deras buffé.

Ulrika Garcia Gomez, 53.

– Vi hade bokat bord för att träffa några kompisar och äta påskbuffé. Det var lite extra speciellt i och med att det är påsk, säger Ulrika Garcia Gomez som befinner sig i Colombo.

Förödelsen efter bomben är omfattande och flera personer dog vid Cinnamon Grand. Delar av självmordsbombarens kropp har hittats på platsen och förts bort av polisen. Hotellpersonal säger till AFP att adressen som bombmannen uppgett när han checkade in var falsk. Han ska ha sagt att han var i stan för affärer.

– En av våra managers som välkomnar gäster dödades omedelbart, säger hotellchefen.

Svenska Ulrika: ”Förfärligt”

– Hade man varit där så hade man inte varit med. Det var precis vid bordet där vi brukar sitta som det är bortblåst. Det är förfärligt, en stor tragedi, säger Ulrika Garcia Gomez.

Förutom vid Cinnamon Hotel utlöstes bomber vid hotellen Shangri-La och Kingsbury och vid tre kyrkor. Hittills har 207 personer konstaterats döda, bland dem 30 utländska medborgare. UD har inga uppgifter om döda eller skadade svenskar i attentaten.

ANNONS