Brandinfernot i Australien

Att tänka på när du vill skänka

Av: 

TT

Bilder på skadade djur har fått många att vilja skänka pengar till räddningsarbetet i Australien. Arkivbild.
Bilder på skadade djur har fått många att vilja skänka pengar till räddningsarbetet i Australien. Arkivbild.

NYHETER

Bränderna som rasar i Australien har fått många att vilja hjälpa till. Men hur skänker man bäst till ett land på andra sidan jorden? Hur vet man att pengarna kommer fram?

Stora organisationer som Röda korset och Världsnaturfonden har verksamhet i Australien. Men den som vill skänka genom dem uppmanas att skänka direkt till organisationerna i Australien.

– WWF i Australien skickar sedan vidare till lokala organisationer, säger Nina Schmeider, pressekreterare på Världsnaturfonden i Sverige.

Världsnaturfonden lyfter också fram WIRES, den organisation som WWF Australien hänvisar till för viltvård och som är godkänd av Australiens nationalparksmyndighet.

Men många vill skänka till något specifikt, kanske just koalor eller pungekorrar. Hur navigerar man i djungeln av organisationer som gör upprop i sociala medier?

Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk insamlingskontroll, säger att det finns några saker man kan vara uppmärksam på. Det första är kontonumret.

– Går det till en organisation eller privatperson. Facebook har krav på att det ska stå en registrerad insamlingsorganisation bakom insamlingar som görs via deras insamlingsfunktion.

Hon ger också rådet att kolla hemsidorna noga. Att webbadresser innehåller till exempel "org" är ingen garanti för att en organisation är seriös.

– Gå in och kolla om det finns något som likar Svensk insamlingskontroll som står bakom dem. Man kan till exempel se om det finns en årsredovisning.

Lena Hörnblad hänvisar även till sidan acnc.gov.au där det finns information om registrerade välgörenhetsorganisationer i Australien. Där kan man söka på organisationernas namn.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Ilska mot Kylie Jenner efter bilden

ÄMNEN I ARTIKELN

Brandinfernot i Australien

Australien

Bränder

Svensk insamlingskontroll