Ovanligt dåligt väder i december

avAlice Hermansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den svenska vintern brukar vara lång, kall och mörk.

Men i år är den också ovanligt regnig på många håll i landet.

Nu varnar SMHI för översvämningar.

Ja, regnet det bara öser ner.

Förhoppningarna om vit jul med pulkaåkning och skridskor har bytts ut mot paraply och regnrock i stora delar av Sverige. Och det milda och regniga decembervädret ser ut att fortsätta.

– Vi ser inte någon kallperiod som kommer påverka hela landet de närmsta tio dagarna. Det lär fortsätta regna under flera dagar till, säger Sverker Hellström på SMHI.

Mest nederbörd under december i år har uppmätts i Källsjö, tio kilometer från Ullared i Falkenbergs kommun.

– Där har nivån hamnat på 177 millimeter regn under månaden. Det är tre gånger så mycket som normalmängden vid denna årstid. Det har kommit mest nederbörd i västra Götaland, så som det brukar vara.

– Men det har varit ovanligt mycket regn i stora delar av landet. Och på sina håll har det varit mer än dubbla normalmängden, så här tre veckor in i december.

Foto: Johan Nilsson/TT

”Helt klart varit ovanligt”

Men om det blir några nederbördsrekord kan Sverker Hellström ännu inte kommentera.

– Det är för tidigt att säga om det blir rekordväder för december. Det är ju några veckor kvar. Men ja, det har helt klart varit ovanligt regnigt och milt, säger han.

På onsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för höga flöden i små och medelstora vattendrag i Västra Götaland, Bohuslän och Halland. På dessa platser finns en risk för översvämningar.

– På grund av stor mängd nederbörd har det blivit mycket vatten som flyter i våra vattendrag i västra Sverige. Därför går vi ut med en varning, säger Sara Sofia Asp, hydrolog på SMHI.

Enligt prognosen blir det en grön och mild jul i hela södra Sverige och Mälardalen. Vill man uppleva snö och skidåkning på julafton och mellandagarna får man ta sig upp mot Norrland.

– Det är snö från inre Norrland och ner mot norra Svealand. Vi har beräknat att där vi har snö nu så kommer den att ligga kvar de närmsta veckorna. Nederbörden kommer att fortsätta falla så frågan är var gränsen kommer att gå mellan regn och snö, säger Sverker Hellström.

November månad var en av de solfattigaste på flera år. Hur blir det med solen i december?

– När det är så här med det ena regnområdet efter det andra så kommer det bli få soltimmar i december också, säger Sverker Hellström.

PODD De farliga felen vi gör i trafiken

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om trafiken under jul och nyår. Vilka är de farligaste felen vi gör i trafiken?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Jul

SMHI

AB Voice