Raketer och stök på nyårsafton

avJoakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:

De senaste dagarnas stök har fortsatt på nyårsafton med raketskjutning mot blåljuspersonal.

Det har också varit mycket bränder, fylla och bråk.

– Mycket av allt, säger Ann-Christin Löfstrand vid polisen i region Väst.

Polisen i Stockholms län fick ett 40-tal samtal om fyrverkerier mellan klockan 23 och 01 under nyårsnatten.

“Samtalen har kommit från alla delar av länet. Vad som i nuläget är känt har ingen person skadats fysiskt. Vid några tillfällen har det uppstått småbränder”, skriver polisen på sin hemsida.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Det blev ett stökigt nyår i huvudstaden. Arkivbild från nyårsfirande i Stockholm 2013.

Bland annat har ungdomar skjutit raketer både utanför och inne i Bagarmossens tunnelbana.

Raket orsakade brand

I Husby i nordvästra Stockholm besköts en polispatrull med raketer. En ruta på en polisbil krossades. Två personer omhändertogs. Polisen rubricerar händelsen som försök till grov misshandel alternativt blåljussabotage.

Strax innan tolvslaget utbröt slagsmål på en hemmafest i Djursholm när objudna gäster dök upp. Både “vuxna och yngre vuxna” slogs, enligt polisen. En person fördes till sjukhus för kontroll efter att ha fått en blomkruka i huvudet.

En mindre brand i en markis på ett hus i Upplands Väsby tros ha startats av en missriktad raket.

En man som brännskadades i en lägenhet i Hökarängen misstänks för allmänfarlig vårdslöshet.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stökigt nyår. Arkivbild från nyårsfirande på Möllevångstorget i Malmö.

Sköt fyrverkerier inomhus

Även i Göteborg var inledningen av nyårsnatten stökig när mycket folk rörde sig i de centrala delarna av staden.

– Det har varit mycket att göra. Mycket fyrverkerier, mycket bråk och fylla, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Räddningstjänsten i Storgöteborg fick fram till klockan 02 ett 30-tal larm. Enligt stabschef Anders Gärdhage är det normalt för en nyårsafton.

”De flesta händelserna har varit av mindre omfattning såsom brand i fordon och containrar”, skriver han i ett pressmeddelande.

Strax efter 01-tiden på nyårsdagen tryckte personal på en restaurang i centrala Linköping på överfallslarmet efter att några personer skjutit fyrverkerier inne på restaurangen.

Personerna är inte identifierade, men övervakningskamerabilder kommer att granskas uppger polisen som upprättat en anmälan om skadegörelse.

Träffades av sten

I Borås larmades polisen till stadsdelen Norrby vid 19-tiden efter rapporter om att bilar besköts med fyrverkerier, skriver Borås Tidning. Väl på plats besköts även polisen.

– Polisen ska ha fått omkring ett 20-tal raketer riktade mot sig när de kom dit. Det slutade med att vi omhändertog en man i 25-årsåldern för störande av den allmänna ordningen, säger Jörgen Lindén, stationsbefäl vid Boråspolisen, till tidningen.

När räddningstjänst och polis åkte på ett brandlarm i Borlänge blev man utsatt för raketer och stenkastning.

– En polis blev träffad av en sten, men ska ha klarat sig utan skador, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, till Dalarna Tidningar.

Kastade molotovcocktails

Även i Växjö larmades polis vid 23-tiden på nyårsafton till Hjalmar Petris väg för att biträda räddningstjänsten efter uppgifter om oroligheter på platsen.

I samband med ingripandet grips två personer, varpå ett 15-tal personer går till angrepp mot polisen med bland annat molotovcocktails.

En anmälan om våldsamt upplopp och försök till grov misshandel har upprättats.

Ingen person kommer till skada i samband med händelsen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Dalarna

Göteborg

Borås

AB Voice