Uppmärksammad antikroppsstudie anmäld

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En svensk studie om antikroppar har anmälts till Åklagarmyndigheten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
En svensk studie om antikroppar har anmälts till Åklagarmyndigheten. Arkivbild.

Forskare vid Uppsala universitet provtog, utan etiskt tillstånd, drygt 450 personer för antikroppar mot coronaviruset i en uppmärksammad pilotstudie.

Ärendet har plockats upp av åklagare – men studien var aldrig menad för publikation enligt forskarna, skriver Dagens Nyheter.

Provtagningen genomfördes i en bostadsrättsförenings samlingslokal i april. Den ansvariga professorn och hans medarbetare tog blodprov från vänner och bekanta för att studera förekomsten av antikroppar och omfattningen av smittspridningen.

Men efter två anmälningar slår Överklagandenämnden för etikprövning fast att studien har bedrivits i strid med etikprövningslagen, eftersom blodprovstagning utgör ett fysiskt ingrepp och bara får utföras om den har godkänts vid en etisk prövning, vilket Läkartidningen tidigt rapporterade.

Att testpersonerna var bekanta förändrar inte bedömningen, enligt nämnden. Anmälan lämnades över till Åklagarmyndigheten, som nu utsett en åklagare, skriver DN.

De ansvariga forskarna hävdar i svaret till Överklagandenämnden att studiens resultat aldrig var menat att publiceras vetenskapligt, men avböjer att kommentera anmälan ytterligare i tidningen.

Däremot skriver Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci på Uppsala universitet, i ett skriftligt uttalande till DN att det ”naturligtvis inte är bra” att studien genomförts innan den fått ett etiskt godkännande.

Resultatet av studien rapporterades till Folkhälsomyndigheten och kommunicerades i medier.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN