Explosionen i Beirut

Dokument avslöjar: Myndigheter kände till att explosiva ämnet förvarades i hamnen

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Libanesiska myndigheter kände till att över 2 700 ton ammoniumnitrat förvarades i en lagerlokal i Beiruts hamn. Och visste hur farligt det var.

Det rapporterar Al Jazeera som tagit del av dokument som avslöjar hur det explosiva ämnet hamnade i hangar 12 – och blev kvar där i sex år.

Tisdagens explosion i Beirut har hittills skördat 100 människors liv, skadat flera tusen och lagt delar av staden i ruiner i vad som av många beskrivs som den värsta explosionen i stadens historia. Enligt uppgifter i lokal media har omkring 250 000 människor förlorat sina hem i förödelsen.

Redan tidigt stod det klart att det var tusentals ton av ämnet ammoniumnitrat som börjat brinna och orsakat den enorma explosionen. Ämnet har förvarats i en lagerlokal i hamnen sedan 2014. I går kväll uttalade sig landets premiärminister Hassan Diab om händelsen:

– De ansvariga kommer att få betala för det här.

Hindrade fartyget att lämna

Och nu kommer Al Jazeera med uppgifter om hur den farliga lasten hamnade i lagerlokalen i Beiruts hamn. Lasten fanns ombord ett moldaviskflaggat men ryskägt fraktfartyg som 2014 var på väg till Moçambique. Men när fartyget drabbades av tekniska problem ute till havs tvingades det lägga till i Beiruts hamn.

Dokument och offentliga handlingar som nyhetsbyrån tagit del av visar nu att flera högt uppsatta personer inom libanesiska myndigheter ska ha känt till att stora mängder av det explosiva ämnet förvarades i hamnen.

Libanesiska myndigheter ska ha hindrat fartyget från att lämna hamnen. Till slut övergavs det av sina ägare och besättning, enligt advokater som representerade besättningen. Fartyget lastades av och 2 700 ton av högexplosivt ammoniumnitrat togs till en av hamnhangarerna: hangar 12.

Explosionsplatsen i Beiruts hamn.

Bad om hjälp – fick inte svar

Månader senare skickade en tulltjänsteman ett brev till en domare där han efterfrågade en lösning på hur den farliga lasten skulle hanteras. Under de följande tre åren skickades minst fem brev i samma ärende från tullmyndigheten, där de fortsätter att be om hjälp med att lösa frågan.

I ett brev daterat 2016 noterar myndigheten att den ännu inte fått något svar. De skriver också att det innebär en allvarlig fara att förvara godset i hangaren med tanke på det olämpliga klimatförhållandet i den:

”Vi påminner om vår förfrågan att be landets marina myndighet att återexportera detta gods för att bevara säkerheten i hamnen och för de som arbetar där, eller att överväga att sälja det”, skriver man i brevet, som även det lämnades obesvarat.

2017 skickade tullmyndighetens direktör ännu ett brev för att få domaren att påskynda ärendet – än en gång utan resultat.

På tisdagen, tre år senare, exploderade lasten med 2 700 ton ammoniumnitrat sedan det börjat brinna på platsen i samband med ett svetsarbete.

Redan i går meddelade regeringen efter ett krismöte att man kommer att tillsätta en kommitté som ska utreda explosionen och att de skyldiga ska identifieras inom fem dagar.

– Det här kommer inte att gå obemärkt förbi. De som är ansvariga kommer att få betala priset för det som hänt i dag, sa premiärminister Hassan Diab i ett uttalande.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Hundratals saknas i Beirut – dödssiffran väntas stiga

ÄMNEN I ARTIKELN

Explosionen i Beirut

Beirut

Hassan Diab

Libanon