Emojin listad som en vit makt-symbol

avNicole Gustafsson

Publicerad:

Tecknet för okej, där tummen möter pekfingret, är en populär emoji.

Men nu har tecknet fått en alternativ innebörd – det har blivit en symbol för vit makt i högerextrema kretsar.

Nu har tecknet listats som en hatsymbol, rapporterar BBC.

Ett vanligt sätt att förmedla att något är okej är att hålla tummen och pekfingret mot varandra så de bildar en ring. Men nu har Anti-defamation league, en internationell organisation som arbetar mot antisemitism och hatbrott, lagt till tecknet på sin lista över hatsymboler.

Anledningen är att tecknet, som också är en populär emoji, blivit en symbol för vit makt, något BBC rapporterat om.

De tre fingrarna som sticker upp ska nämligen symbolisera bokstaven W. Ringen som tummen och pekfingret bildar ska i sin tur representera bokstaven P som är en förkortning av uttrycket ”white power”, som på svenska betyder vit makt.

Tecknet användes i samband med terrordåd

Upprinnelsen till den alternativa betydelsen av okej-tecknet dök upp under 2017 på sajten 4Chan för att driva med media. Men symbolens innebörd togs över av en alternativ höger i samband med terrordådet på Nya Zeeland i början av 2019.

Gärningsmannen bakom moskéattacken Christchurch visade tecknet under rättegången mot honom skriver BBC.

Nu har Anti-defamation league lagt in tecknet på deras lista över hatsymboler. Organisationen påpekar dock att tecknets symbol för okej fortfarande lever kvar.

– Den överväldigande betydelsen av användningen av tecknet i dag är fortfarande det traditionella syftet, säger Jonathan Greenblatt på Anti-defamation league till mediehuset.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hatbrott

Emoji