Kinas agentkontor i Hongkong "mycket väntat"

Moa Kärnstrand/TT

Publicerad 2020-07-08

Metropark Hotel vid Victoriaparken i centrala Hongkong – en av proteströrelsens centrala platser – blir kontor åt Pekingregeringens säkerhetstjänst i kölvattnet av den nya, skarpa säkerhetslagen.

Peking agerar snabbt i Hongkong nu. Att centralregeringen öppnar ett kontor för sin säkerhetstjänst, bara ett stenkast från Victoriaparken som brukar vara centrum för demokratirörelsens protester, är i linje med den snabba implementeringen av den nya säkerhetslagen. Det säger Kinakännaren och professorn Steve Tsang vid SOAS-universitetet i London.

– Det var mycket väntat. Det är så auktoritära regimer gör när de vill införa smärtsamma förändringar – de gör det snabbt, säger han.

"Utanför lokala lagen"

På onsdagsmorgonen lokal tid hölls en ceremoni under hög säkerhetsbevakning, där skylten till det nya kontoret avtäcktes. På plats var kontorets chef Zheng Yanxiong, Hongkongs högsta politiska ledare den Pekingvänliga Carrie Lam samt centralregeringens högste representant i regionen, Luo Huining.

Säkerhetskontorets uppgift är att "analysera, studera och dra slutsatser om säkerhetssituationen i Hongkong", enligt Carrie Lam.

– Det kommer att övervaka, guida, koordinera och stötta Hongkong kring ansvaret att försvara den nationella säkerheten, sade hon.

Men Steve Tsang tror att befogenheterna är större än så.

– Det är ett kontor som drivs av Pekings människor och som agerar utanför den lokala lagstiftningen, säger han.

Luo Huining vidhöll dock att kontoret kommer att lyda lokal lagstiftning.

Hårdför chef

Enligt Hongkongtidningen South China Morning Post ska kontoret ha mellan 200 och 300 anställda, men alla är inte från fastlandet. Många av hotellets över 250 rum har gjorts om till kontor, medan andra fungerar som bostäder för nytillresta anställda.

Tidningen rapporterar att chefen Zheng Yanxiong, känd som en hårdför partihöjdare från Guangdongprovinsen strax norr om Hongkong, började arbeta på att göra om hotellet till kontor i tisdags.

– Han ansvarade för att trycka ner protester som startade i Guangdong för tio år sedan och har blivit känd som en som är bra på att effektivt stoppa opposition. Det är sannolikt därför han har skickats till Hongkong, säger Steve Tsang.

En vecka gammal

För bara en vecka sedan infördes den säkerhetslag som Peking beslutat om för Hongkong – som rundar regionens egen rätt att stifta lagar. Många bedömare anser att lagen markerar slutet på regionens frihet och i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”. Den ska egentligen gälla till 2047, enligt den överenskommelse som Storbritannien och Kina slöt när regionen återlämnades till Kina 1997.

Den nya lagen förbjuder "omstörtande verksamhet, separatism, terrorism och samröre med utländska krafter". Misstänkta kan ställas inför rätta i Fastlandskina och riskerar livstids fängelse i allvarliga fall. Kinas myndigheter ges överhöghet över allt som definieras som "landets säkerhet" i regionen som har styrt sig själv sedan överlämnandet från Storbritannien. Centralregeringens agenter har också särskilda privilegier som att Hongkongpolis inte får inspektera deras bilar.

Följ ämnen i artikeln