Väntetider för operation ökar kraftigt

TT

Publicerad 2020-07-01

Knäoperationer hör till de som ställts in mest. Arkivbild.

Väntetiden för en planerad operation har ökat kraftigt sedan vården tvingades till omprioriteringar på grund av covid-19, rapporterar Ekot. De långa köerna väntas hålla i sig även i höst.

– Det är svårt att överblicka men jag skulle tro att det handlar om i runda tal tre månaders längre väntetid som det ser ut just nu. Och sen har vi inte sett hur det kommer i gång till hösten heller, säger Gunnar Enlund, överläkare på Akademiska sjukhuset och biträdande registeransvarig för Sveriges perioperativa register.

I mitten på mars väntade 113 000 personer på en operation. Tre månader senare, veckan före midsommar, hade kön vuxit med nästan 60 procent – till 180 000 personer.

Framför allt är det ortopediska operationer, som knä-, fot- och höftleder, som fått skjutas upp. Men även öron näsa hals-besvär, galloperationer och ljumskbråck har fått vänta.

PODD Det omvälvande första halvåret 2020

Den första halvan av år 2020 har passerat, och det har varit ett halvår som vi sent kommer att glömma. I det här avsnittet tänkte vi blicka tillbaka på det här årets första sex månader, och fundera över vilka långsiktiga samhälleliga förändringar som krisen kan leda till. Gäst i avsnittet är Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen