Barnfamiljernas krav efter tragiska olyckan

Uppdaterad 2020-06-25 | Publicerad 2020-06-24

På badplatsen där en flicka i 10-årsåldern drunknade är besökarna chockade över olyckan.

Många barnfamiljer önskar sig bättre säkerhet – och badvakter.

– Här borde det finnas en badvakt, kanske två, och ett torn som de kunde sitta i, säger Alexandra Dursun.

Slagstabadet i Botkyrka kommun blev rejält upprustat till den här säsongen. Lekpark, minigolf och fotbollsplan gjorde badet allt mer populärt fram till lördagens olycka.

– Men på söndagen märkte vi att det var färre besökare och nu är stämningen dämpad, säger Jakob Demir.

Hans familj driver kiosken på badplatsen och flera i familjen var med och letade efter flickan som rapporterades försvunnen omkring 20 minuter innan hon hittades livlös i vattnet.

– Det var riktigt otäckt, en liten flicka. Många fick en chock och grät.

När Aftonbladet besöker Slagstabadet, vid Mälarens strand söder om Stockholm, är många av föräldrarna kritiska till säkerheten. De allra flesta önskar att det fanns badvakter.

– Det borde vara badvakter här. För ensamstående föräldrar och andra som kommer själva skulle det vara en trygghet. Jag är här själv med mina fem barn och tycker det är mycket att hålla koll på, säger Rebecca Orfanidou.

Rebecca Orfanidou med dottern Atena vid Slagstabadet.

Övervakade stränder räddar liv

Svenska livräddningssällskapet, som utbildar livräddare, jobbar för att Sverige ska få fler övervakade stränder.

– Vi ser att omkomna i drunkningar minskar tack vare övervakade stränder, säger Karin Brand generalsekreterare Svenska livräddningssällskapet.

Övervakade stränder har blivit vanligare i södra Sverige även om de ännu inte är lika vanligt som i länder som Spanien och Tyskland.

– Vi har våra ideellt bevakade stränder och i Skåne finns några kommunalt bevakade stränder som gör en jättestor skillnad på drunkningstillbud och olyckor, säger Karin Brand.

På Svenska livräddningssällskapet ser man ytterligare en fördel med övervakade stränder.

– De som nu jobbar som livräddare och vakter är äldre ungdomar. De får viktiga och meningsfulla sommarjobb och gör verkligen en insats för sin kommun.

Många besökare vill att säkerheten förbättras på badplatsen.

Kommunen vill ha värdar – inte vakter

Men de ansvariga på Botkyrka kommun tror inte att det är en bra idé att anlita nya badvakter.

– Med badvakter finns en risk att besökarna överlåter ansvaret på anläggningsägaren och det är faktiskt allas ansvar att se till att man badar säkert och har noga uppsikt på sina barn, säger Linus Söderling, som är verksamhetschef Bad, idrott och motion.

Däremot kommer man nu att införa badvärdar på Slagstabadet.

– Vi kommer att flytta personal från badhusen till badet. Värdarna kommer att upplysa besökarna om säkerhet och badvett. De kommer att vara på plats från och med lördag då simskolorna börjar.

Ansvariga på Botkyrka kommun tror inte att det är en bra idé att anlita nya badvakter.