Ebba Busch Thors ilska mot Lööf: ”Lydparti till S”

C lägger ner sina röster i omröstningen om Annika Strandhäll

Publicerad 2019-05-28

Löfven har attackerat de som vill fälla Annika Strandhäll och kallat dem hatsvans.

Nu räddar Centerpartiet kvar socialförsäkringsministern genom att lägga ner sina röster – vilket får Ebba Busch Thor att rasa.

”C skulle vara ett ”liberalt oppositionsparti” och ”en liberal nagel i ögat på S”. Det var Annie Lööfs löfte till väljarna i januari. I dag är C ett rent lydparti till S”, twittrar Bush Thor.

Klockan 12 i dag ska riksdagen rösta om den har förtroende för socialförsäkringsminister Strandhäll efter Försäkringskassan-affären.

KD, L och SD kommer att rösta för att hon avsätts – men så blir det inte. Centern tog beslut sent i går om att lägga ner sina röster.

– Vi är kritiska till beslutet i sak, vi tycker att Begler varit en bra generaldirektör som skött sitt jobb på ett bra sätt. Men det här väger inte upp till nivån att använda riksdagens skarpaste instrument, att avsätta en minister. En regering ska ha rätt att flytta på en generaldirektör, säger Anders W Jonsson till Aftonbladet.

Han säger vidare att de vägt för och emot men kommit fram till att det inte höll för att fälla Strandhäll.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Redan före Centerns besked svingade KD-ledaren Ebba Busch Thor mot sin forna allianskollega Annie Lööf.

Under tisdagsmorgonen kommer ytterligare en känga:

”C skulle vara ett ”liberalt oppositionsparti” och ”en liberal nagel i ögat på S”. Det var Annie Lööfs löfte till väljarna i januari. Idag är C ett rent lydparti till S. Onekligen en liberal tolkning av begreppet opposition” skriver Ebba Busch Thor på Twitter.

– Det är vi definitivt inte, vi har på ett seriöst sätt hanterat det här, säger Anders W Jonsson till Aftonbladet.

M: ”Ovärdigt fulspel”

Presschefen hos Moderaterna, Niklas Gillström skräder inte orden:

Centerpartiet tycker tydligen att det är ok att sparka GD pga partitaktik, ljuga för KU och inte följa lagen. Frågan nu är hur dyrt eller billigt Centerpartiet sålde sig”, skriver Gillström på Twitter.

Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson twittrar:

Hur hade EU-valet gått för Centerpartiet om man inte tjuvhållit på sitt stöd för en ljugande Strandhäll till dagen efter valet? Vilket ovärdigt fulspel!”. 

”Passerat gränsen för vad Moderaterna kan tolerera”

Ulf Kristersson skriver på Facebook att han tycker det är anmärkningsvärt att Stefan Löfven låtit det fortgå och står fast vid att Moderaterna kommer rösta att de misstror Strandhäll.

”Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har missbrukat sin ställning som statsråd och hennes agerande är ett hot mot statsförvaltningens integritet och oväld. Hon har passerat gränsen för vad Moderaterna kan tolerera”, skriver Kristersson.

”Om riksdagen idag skulle uttrycka sitt förtroende för Annika Strandhäll, så skickas ett budskap ut till Sveriges myndigheter att man gör klokt i att ta partipolitisk hänsyn om man vill behålla jobbet. Det är precis sådant som just nu sker i andra EU-länder som Sverige brukar kritisera”.

Annie Lööf får kritik från Moderaterna efter beslutet om Annika Strandhäll.
Centerpartiet tycker tydligen att det är ok att sparka GD pga partitaktik, ljuga för KU och inte följa lagen. Fråga…
https://t.co/QfbjtTG249