EU-valet 2019

Hon är mest okänd av alla EU-toppkandidater

Partiets dragplåster – en riktig doldis

Av: 

Klas Widestrand

NYHETER

Över hälften av väljarna känner inte till henne – trots att hon toppar sitt partis lista inför EU-valet.

Liberalernas Karin Karlsbro inleder valrörelsen i motvind.

– Nu krävs det en rejäl push, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

I Aftonbladet/Inizios nya väljarundersökning framgår det att Alice Bah Kuhnke är den klart mest kända kandidaten inför EU-valet 26 maj. 98 procent av väljarna känner till henne.

I botten av samma lista finns Centerpartiets andranamn Abir al-Sahlani – och Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro. Hela 54 procent av de tillfrågade uppger att de inte känner till kandidaterna.

– Liberalerna har valets minst kända kandidat. Och med tanke på det svåra opinionsläge som Liberalerna har och alla de utmaningar som partiet gått igenom sedan riksdagsvalet känns det som att de befinner sig i en situation som blir svår att resa sig ur. Nu krävs en rejäl push, man börjar i uppförsbacke, säger Karin Nelsson, Inizio.

Interna stridigheter

Liberalernas andranamn på listan, Said Abdu, hamnar också långt ner på listan – 52 procent av väljarna känner inte till honom.

Partiet har präglats av flera interna stridigheter den senaste tiden. Så sent som i mars petades den tänkta toppkandidaten, Cecilia Wikström, som suttit i EU-parlamentet sedan 2009.

– Det är klart att väljarna har sådana händelser i bakhuvudet när de ska välja parti.

I förra veckan meddelade Jan Björklund och Jimmie Åkesson att de ger sig ut på en gemensam debatturné inför valet, något som skulle kunna hjälpa till att lyfta Liberalernas siffror, säger Karin Nelsson.

– Liberalerna är i behov av allting som innebär uppmärksamhet för partiet och dess politik.

Finns möjligheter

Men trots att läget för närvarande ser dystert ut för Liberalerna och Karin Karlsbro har partiet fortfarande en chans att vända siffrorna, enligt Inizios analyschef.

– Möjligheten att valspurta finns alltid och det gäller särskilt för EU-valen. Så man ska inte ropa hej och säga att slaget är förlorat på något sätt. Det här kommer att bli en väldigt kort och väldigt intensiv valrörelse, säger Karin Nelsson.

Aftonbladet har sökt Karin Karlsbro och Liberalerna för en kommentar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Osäker på vad du ska rösta på? Gör Aftonbladets valkompass!

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Aftonbladet Inizio

Karin Karlsbro

Abir Al-Sahlani

Alice Bah Kuhnke

Opinionsundersökningar

EU-valet