EU-valet 2019

Skrällarna i Europa – Le Pen mot seger

EU-valet 2019: I Tyskland går De gröna mot ett rekordval

Av: 

Sara Milstead

Klas Widestrand

NYHETER

EU-valet bjuder på politiska tronskiften.

Marine Le Pen och hennes parti ser ut att bli störst i Frankrike samtidigt som Nigel Farage går mot seger i Storbritannien.

I Tyskland går De gröna mot ett rekordval – medan Dansk folkeparti är på väg mot ett katastrofalt resultat.

I Frankrike ser Marine Le Pens parti Nationell samling ut att bli störst – partiet får mellan 22 och 26 procent, enligt den första vallokalsundersökningen.

Om resultatet står sig får president Macron och hans En Marche se sig besegrade, partiet ser ut att hamna på 20-24 procent.

Macron har under lång tid slagits mot ett vikande folkligt stöd. I december förra året dalade hans popularitetssiffror till 18 procent i samband med Gula västarnas protester. Därefter har de blivit något bättre, men den franske presidenten kämpar fortfarande i motvind.

Går mot katastrof

I Danmark ser Dansk folkeparti ut att gå mot ett historiskt katastrofval. 2014 fick partiet 26,6 procent av rösterna – i år hamnar de på blott 11,8 procent, enligt Danmarks radios vallokalsundersökning.

Om resultatet håller sig skulle DF förlora tre av sina fyra mandat i Europaparlamentet.

Bättre går det för de danska Socialdemokraterna. Enligt vallokalsundersökningen blir de störst med 23,4 procent – en ökning med 4,5 procentenheter, vilket skulle innebära fyra mandat.

Därefter kommer liberalkonservativa Venstre på 20,6 procent, en ökning med 3,9 procentenheter.

Farage i topp

Storbritannien skulle egentligen inte ha varit med i det här valet, och när de väl gick till urnorna blev valsedeln en tydlig protest mot den sittande regeringen. Det är mycket oklart vilken politik Brexit-partiet tänker bedriva i parlamentet, men fastställt är att EU-skeptikern Nigel Farage har lyckats med konststycket att på ett fåtal veckor både vinna valet och tillintetgöra det konservativa partiet Tories. Brexit-partiet får 31,6 procent och Tories hamnar på blygsamma 12 procent.

Grön våg i Tyskland

Samtidigt som flera populistiska partier vinner mark har den så kallade Greta Thunberg-effekten slagit igenom starkt i flera länder. I Tyskland har 33 procent av de unga väljarna i åldrarna 18 till 29 år röstat grönt, ett resultat som får räknas som en av de största skrällarna i EU-valet och som ritar om kartan i parlamentet rejält. De Gröna i Tyskland får därmed 22 procent av rösterna.

Den samlade bilden är ett EU-parlament som är mer polariserat än på länge - och kraftiga sammandrabbningar är sannolikt att vänta de närmsta åren.

Mandatfördelning EU-parlamentet

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

EU-valet 2019

LÄS VIDARE

Valresultat: Så röstade Sverige i EU-valet 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Danmark

Frankrike

Dansk folkeparti

Marine Le Pen

Venstre

EU-valet