San Francisco

San Francisco på väg förbjuda omstridd teknik

Av: 

TT

San Fransisco är på väg att bli den första staden i USA som förbjuder lokala myndigheter från att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror. Arkivbild.
San Fransisco är på väg att bli den första staden i USA som förbjuder lokala myndigheter från att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror. Arkivbild.

NYHETER

San Francisco i USA är på väg att förbjuda lokala myndigheter att använda teknik för ansiktsigenkänning i övervakningskameror.

Fler städer i landet går mot liknande förbud – men kritiker tycker att det räcker med ett tillfälligt stopp.

Förbudet röstades igenom med siffrorna 8–1 i stadens lagstiftande råd. Lagförslaget måste dock antas ytterligare en gång för att börja gälla, och därefter undertecknas av borgmästare London Breed, skriver San Francisco Chronicle. Men om så slutligen sker blir staden den första i USA som inför ett förbud.

– Det här handlar i själva verket om att säga att vi kan ha säkerhet utan att vara en säkerhetsstat. Vi kan ha bra övervakning utan att vara en polisstat, säger lokalpolitikern Aaron Peskin, som skrev lagförslaget, enligt tidningen.

– En del av detta handlar om att bygga förtroende bland allmänheten, säger Peskin.

Används inte av polisen

Förslaget omfattar inte flygplatsen och hamnen som lyder under federal lagstiftning. Värt att notera i sammanhanget är att stadens polismyndighet säger att den ännu inte använder mjukvara för ansiktsigenkänning.

Catherine Stefani, som var den som röstade nej, säger att hon oroar sig för att ett fullständigt förbud kan hindra stadens brottsbekämpande myndigheter från att få tillgång till ett potentiellt användbart verktyg. Även den lokala intresseorganisationen Stop Crime SF (på svenska Stoppa brott i San Francisco) är kritisk och tycker att det hade räckt med ett tillfälligt stopp.

Hålla dörren öppen

"Vi håller med att det finns problem med ansiktsigenkänningsteknik och att den inte ska användas i dagsläget", säger organisationens vice ordförande Joel Engardio i ett uttalande och fortsätter:

"Men tekniken kommer att förbättras och det kan vara ett användbart verktyg för att upprätthålla den allmänna säkerheten när den används ansvarsfullt och med bättre precision. Vi borde hålla dörren öppen för den möjligheten".

San Francisco Chronicle skriver att fler städer i USA överväger ett liknande förbud, däribland Oakland som likt San Francisco ligger i Kalifornien, samt Somerville i delstaten Massachusetts.

Teknik för ansiktsigenkänning används på flera håll i världen, bland annat i Kina. Japan tillkännagav i fjol att tekniken ska användas vid de olympiska spelen i landet nästa år för att minska köerna vid säkerhetskontroller.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny teknik ska stoppa oönskade fans

ÄMNEN I ARTIKELN

San Francisco

Automatisk ansiktsigenkänning

USA