Husägare byggde 40 olovliga anläggningar på kommunens mark

avÅsa Passanisi

Foto: Lars Pehrson / Svd / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.

Fler än 40 fastighetsägare i Viared Sommarstad har byggt olagliga anläggningar på kommunal mark. Nu måste byggnaderna rivas eller flyttas, skriver Borås tidning.

– Alla har en skyldighet att ta reda på var gränsen går, säger Elisabeth Eickhoff kommunens mark- och exploateringschef.

En del av de sammanlagt 44 husägare som byggt diverse byggnader på kommunal mark, menar att de hela tiden haft ett avtal med kommunen.

Ett par som äger hus i området säger att de redan för 23 år sedan skrev på ett avtal med kommunen, som innebar att de fick arrendera 500 kvadratmeter kommunal mark, som angränsar till tomten.

På den marken har de byggt en friggebod och en carport.

Men det finns ett problem – enligt detaljplanen kan den kommunala marken inte arrenderas eller köpas. Husägarnas avtal med kommunen har därmed hela tiden varit i strid med detaljplanen, som säger att kommunens mark i Viared Sommarstad ska vara allmän markplats.

Tagit efter och gjort som grannen

Ägarna är besvikna på kommunen som nu kräver att byggnaderna rivs eller flyttas.

– De har vetat om och godkänt friggeboden och carporten. Samtalet har handlat om att vi eventuellt skulle köpa marken i samband med en ny detaljplan, säger en av husägarna till Borås Tidning.

Enligt Elisabeth Eickhoff, mark- och exploateringschef, har de flesta husägare dock aldrig haft ett avtal med kommunen. I stället menar hon att de ”tagit efter och gjort som grannen”.

– Det är alltid fel att ta någon annans mark utan lov. I Viared har det blivit väldigt omfattande, säger Elisabeth Eickhoff och syftar på de 44 fastighetsägare som sammanlagt byggt fler än 40 olovliga anläggningar på kommunens mark.

Avtal eller inte – nu har samtliga fastighetsägare fram till årsskiftet på sig att ta bort anläggningar, byggnader och annat som har privatiserat marken.

ARTIKELN HANDLAR OM