Robert Mueller vittnade om sin ryssrapport

Den särskilde utredaren Robert Mueller vittnade idag inför två utskott i Washington DC om sin rapport.

Rapporten om rysk inblandning i valet 2016 och om Donald Trump är på 448 sidor och idag blev Mueller utfrågad för första gången.

Här kan du ta del av Aftonbladets liverapportering.

CNP Live

PODD: Om Mueller-utredningen och hur den påverkar Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om Donald Trump och Mueller-utredningen, och försöker reda ut hur den påverkar hans chanser i valet 2020.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Fyra månader efter att Robert Mueller skickade sin färdigställda rapport till justitieminister William Barr kommer han att vittna om vad hans utredare hittade, och inte hittade, inför två utskott i Washington DC.

Den före detta FBI-chefen och marinkårssoldaten Mueller ska först framträda i representanthusets justitiekommitté (House Judiciary Committee). Utfrågningen kommer att pågå i dag mellan 14.30 och 17.30 svensk tid. Efter det ska han frågas ut av en underrättelsekommitté i två timmar (House Intelligence Committee).

Öppningsanförande

Justitiekommittén har 41 medlemmar och underrättelsekommittén har 22 medlemmar.

Ordföranden i justitiekommittén är demokraten Jerrold Nadler. Han kommer sannolikt att hålla ett första anförande. Efter det kommer republikanen Doug Collins få ordet.

Samma förfarande väntas i den andra kommittén där demokraten Adam Schiff är ordförande och Devin Nunes är topprepublikan.

Men vad kommer Robert Mueller säga då?

En talesperson för honom har uppgett för amerikansk press att den särskilda utredaren själv kommer att hålla ett kortare öppningsanförande. Efter det kommer han dela ut sin rapport på 448 sidor till kommittéerna.

Mueller: ”Rapporten talar för sig själv”

Det blir den offentliga versionen på 448 sidor som kommer att delas ut.

Mueller har tidigare sagt att rapporten talar för sig själv och att han inte kommer att berätta något som inte redan står i dokumentet.

De ledande demokraterna i Kongressen har uppgett att de inte förväntar sig några nya sensationella uppgifter, men att Muellers vittnesmål kommer att bli ”en ögonöppnare” för den amerikanska allmänheten.

Det rapporterar NBC.

Schiff: ”Ge liv åt rapporten”

Demokraten Jerrold Nadler har sagt till Fox News att rapporten innehåller ”konkreta bevis” för att president Trump har gjort sig skyldig till allvarliga brott och förseelser.

Hans partikollega Adam Schiff har uppgett att han vill att Mueller ”ger liv” åt rapporten.

Trumps partikamrater i kommittéerna förväntas rikta in sig på rapportens slutsats – att det inte fanns bevis nog att komma till slutsatsen att Trumpkampanjen 2016 konspirerade med Ryssland.

Det finns emellertid flera republikaner som inte helt följer partilinjen och det spekuleras i om någon republikan också kommer att ställa kritiska frågor.

Fem kritiska passager i rapporten

President Donald Trump har själv sagt att rapporten inte kom fram till att det funnits någon rysk inblandning eller försvårande av rättvisan, men demokraterna, med talmannen Nancy Pelosi i spetsen, har uppgett att de kommer rikta in sig på fem områden i rapporten som de hävdar är just obstruktion eller försvårande av rättvisan.

Nancy Pelosi ska, enligt flera amerikanska medier, ha tryckt upp ett eget dokument med just de här fem passagerna och delat ut det till sina partikamrater i kommittéerna.

Aftonbladet sänder utfrågningarna live och direktrapporterar.

Publisert: