Hongkong lamslaget av pågående generalstrejk

avJoachim Kerpner

Hongkongs första generalstrejk på över 50 år orsakar kaos i dag måndag.

Trafiken har lamslagits och över 150 flighter ställts in.

En bilist körde rakt in i demonstranterna och skadade en man.

Demonstrationer har pågått i nio veckor. De senaste fem dagarna har motståndet trappats upp dag för dag.

Under måndagens generalstrejk, som pågår från morgon till kväll, har demonstranterna hittills blockerat stadens huvudleder och stoppat tågtrafiken. Demonstranterna, varav många bar svarta masker, ställde sig i tågens dörröppningar under morgontimmarna och hindrade tågen från att lämna stationerna.

Polisen svarade med att skjuta tårgas mot demonstranter, samtidigt som de uppmanade alla i området att lämna platsen.

En vägbarrikad rammades av en bilist. Arga demonstranter omringade bilen, tvingade ut föraren och började slåss med honom. När andra demonstranter försökte stoppa våldet, kunde bilisten ta sig in i fordonet igen och körde från platsen. När han lämnade området körde han på en manlig demonstrant, som skadades och fördes till sjukhus.

Generalstrejken omfattar bland annat piloter, myndighetsanställda, lärare, vägarbetare och ingenjörer. Sju av Hongkongs 18 distrikt kommer att påverkas av dagens protester, enligt planerna.

– Vi närmar oss en mycket farlig situation, sade Carrie Lam, Kinatrogen chefsminister i Hongkong, under en presskonferens på måndagsmorgonen, enligt brittiska tidningen The Guardian.

Protesterna började den 31 mars, mot ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina.

Den 9 juli meddelade Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget. Men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har utvecklats till att handla mer generellt om att begränsa Pekings ökade inblandning i regionen.

PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM