Id-kapning vanligare än inbrott

Bedragare vittjar gärna brevlådor under semestern. Via information i posten kan man komma över uppgifter som gör det lätt att kapa offrets identitet.
Bedragare vittjar gärna brevlådor under semestern. Via information i posten kan man komma över uppgifter som gör det lätt att kapa offrets identitet.

Många stockholmare oroar sig för inbrott. Inte alls lika många tänker på att någon kan plundra brevlådan för att stjäla identitet. Antalet anmälda id-kapningar är nu fler än inbrotten i Stockholm – och vanligaste metoden är att vittja brevlådor i semestertid, rapporterar Mitt i Stockholm.

Via stulen post kan bedragare komma över både person- och bankuppgifter. Kriminella vill helst hitta kreditansökningar, kreditkort och dokument runt köp, till exempel fakturor, kravbrev och liknande.

En bedragare ändrar gärna offrets adress för att dölja brottet, vilket betyder att den drabbade inte upptäcker att det köpts varor eller tagits lån.

Sämst skydd har den som bor i lägenhet med ett postfack nere i entrén.

– Postfacken har ingen säkerhet alls kan man säga. De är inte så djupa och stoppar du in fingrarna kommer du åt all post. Jag har själv varit med om att de plundrat facken, säger Dick Malmlund, säkerhetsexpert, till tidningen.


PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE