Biden huvudperson i demokratdebatt

avTT

För andra dagen i rad debatterade presidentkandidater från Demokraterna i USA. Som förutspått hamnade mycket fokus på den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som just nu leder i opinionsmätningarna.

Sjukvård, migration, rättsväsendet, klimatpolitik, ekonomi och utrikespolitik. Det var ämnena som avhandlades när tio presidentaspiranter från Demokraterna möttes på scenen i Detroit, Michigan.

Stort fokus hamnade på Barack Obamas vicepresident Joe Biden – som vid den här debatten var något mer på tårna jämfört med förra gången, i juni i Miami.

– Ta det lugnt med mig tjejen, hördes Biden säga till Kaliforniensenatorn Kamala Harris när de hälsade på varandra inför debatten.

1 av 3 | Foto: Paul Sancya/AP/TT
Tidigare vicepresidenten Joe Biden och Kaliforniensenatorn Kamala Harris.

Kritik mot Biden

Mittenorienterade Biden var placerad mellan två av sina skarpaste kritiker – senatorerna Kamala Harris och Cory Booker. Och många attacker mot Biden kom just från duon Harris-Booker. Joe Biden fick även upprepade gånger stå till svars för sitt agerande som ibland ligger flera årtionden tillbaka i tiden. Även den tidigare presidenten Obama och hans politik kom upp upprepade gånger.

Kamala Harris kritiserade bland annat hur Biden samarbetet med personer som var för segregering mellan svarta och vita i USA.

– Om dessa segregationister fått som de ville, skulle inte jag ha suttit i USA:s senat, Cory Booker skulle inte ha suttit i USA:s senat och Barack Obama hade inte varit i en position där han kunde nominera Biden till vicepresidentposten, sade hon.

Men det var inte bara Biden som attackerades, även Harris fick flera gånger ta emot kritik från partikollegor. Tulsi Gabbard, kongressledamot från Hawaii, tog exempelvis upp beslut som Harris fattat under tiden som delstatsåklagare i Kalifornien.

"Adiós" till Trump

Men presidentaspiranterna attackerade såklart även den gemensamma motståndaren – president Donald Trump.

– Det första jag ska göra som president är att rengöra Ovala rummet med klor. Det andra är att sjösätta en grön politik, sade New York-senatorn Kirsten Gillibrand.

– Den 21 januari 2021 säger vi tillsammans 'adiós' till Donald Trump, sade den tidigare bostadsministern Julián Castro.

– Vi måste göra motsatsen till mycket av det vi gör just nu, och motsatsen till Donald Trump är en asiatisk man som gillar matte. Så låt mig förklara matematiken, sade affärsmannen Andrew Yang.

I varje debatt möts tio presidentaspiranter, föregående kväll stod bland andra de mer vänsterorienterade senatorerna Elizabeth Warren och Bernie Sanders på scenen.

Många räknar med att startfältet bland Demokraternas presidentaspiranter kommer att tunnas ut något efter debatterna i Detroit då de med minst stöd kan få svårt att finansiera sina kampanjer framöver.

PODD: Så känner du igen tecknen på en finanskris - och så ser du till att inte bli drabbad

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.
 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM