Nu börjar testerna av vårdpersonal i Malmö

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Genom att testa vårdpersonal med symtom kan de som inte bär på coronaviruset snabbare återgå till arbetet.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Genom att testa vårdpersonal med symtom kan de som inte bär på coronaviruset snabbare återgå till arbetet.

Region Skåne testar sedan tidigare vårdpersonal i Helsingborg för covid-19.

Provtagningen utökas nu till hela Skåne - däribland Malmö.

– Som det ser ut nu kommer Malmö och Lund att boka in personal för provtagning i dag, säger Håkan Miörner, medicinsk rådgivare på Koncernkontoret i Region Skåne.

Förra måndagen introducerade Region Skåne sin nya testmetod som möjliggjorde det att testa sjukskriven vårdpersonal för covid-19. Pilotprojektet drog igång på Helsingborgs lasarett.

– Det uppfyller det syfte det har. Det vill säga att identifiera de som är negativa vid provtagning så att de snabbare kan komma tillbaka i tjänst. Det är det som är själva huvudpoängen med testningen, säger Håkan Miörner, medicinsk rådgivare på Koncernkontoret i Region Skåne.

Då pilotprojektet slagit väl ut, att Region Skåne numera har möjlighet att analysera fler prover och att mer provtagningsmaterial är tillgängligt har klartecken getts för att ytterligare fyra provtagningsenheter ska öppna upp.

Det rör sig då om provtagning på akutsjukhusen i Kristianstad, Lund, Malmö och Ystad.

Malmö och Lund börjar

– Men det är inte bara akutsjukhuspersonal utan det är provtagning av personal från alla sjukhus men det sker vid de fem akutsjukhusen, säger Håkan Miörner.

På Skånes universitetssjukhus räknar man med att kunna komma igång med provtagningen av vårdpersonalen under tisdagen.

– Som det ser ut nu kommer Malmö och Lund att boka in personal för provtagning i morgon (läs i dag). De har etablerat provtagningstält och är beredda men kommer inte att börja ta prover förrän i morgon (läs i dag).

I Kristianstad och Ystad började provtagningen av vårdpersonal redan under måndagen. Men även om Region Skåne använder sig av en ny testmetod behöver de fortsatt provtagningspinnar.

Foto: Region Skåne
Håkan Miörner

De prioriteras

En ny beställning är lagd men då det fortsatt råder brist prioriteras personal som har ett patientnära arbete.

– Huvudsakligen berör det läkare, sjuksköterskor och undersköterskor men det finns även andra personalkategorier som har patientnära arbeten. Vi har undantaget öppenvården så det är bara sjukhusvård men det omfattar till exempelvis även psykiatri.

Skälet är enkelt.

– Så har vi varit tvungna att initialt göra eftersom att det finns en begränsad provtagningskapacitet. Då får vi se till att prova personal i de verksamheter som är mest pressade i samband med covidinfektionen.

Region Skåne väntar en stor leverans av provtagningspinnar de kommande dagarna. Huruvida det kan göra att att fler grupper inom regionen prioriteras beror dock på hur situationen för covid-19 utvecklas i Skåne.

Ska hjälpa kommunerna

Under de första veckorna i maj hoppas regionen även kunna erbjuda provtagning för personal inom kommunal vård och omsorg. Hur snabbt de kan komma igång beror dock på hur provtagningskapaciteten ser ut, vilket hänger på hur mycket sjukhuspersonal som behöver provtas.

– Men på något sätt ska vi bistå kommunerna. Det är en väldigt angelägen målgrupp och det är viktigt att vi kan erbjuda den provtagningen för att förbättra personalförsörjningen även inom kommunal vård- och omsorg.

Även om det råder en brist på provtagningspinnar går provtagningen av vårdpersonal inte ut över patientprovtagningen.

– Vi har nu tillräckligt med pinnar som inte används i patientprovtagningen som vi kan använda i personalprovtagningen. De konkurrerar inte med varandra och vi räknar snart med att få en ny leverans.

Region Skåne har under den senaste tiden haft cirka 700 fler sjukskrivna jämfört med samma period förra året, vilket dock inkluderar även de områden inom regionen som inte omfattar sjukvården.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%