Simhallar

Muna, 22, startade simskola för kvinnor: ”De har känt frihet”

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

Muna Idows dröm var att lära sig simma.

När hon kom till Sverige lyckades hon uppfylla sin önskan. Nu vill hon hjälpa andra vuxna att lära sig simma genom sin nystartade simskola.

– Att lära sig simma är livsviktigt, och det ska inte kännas pinsamt, säger Muna.

Muna Idow, 22, har alltid älskat havet. Men det dröjde länge innan hon hade kunskap och självförtroende nog att bege sig ut i vattnet på egen hand, något SVT rapporterat om.

– Jag köpte en baddräkt när jag bodde i Uganda. Jag älskade att drömma om hur jag satte på mig den och gav mig ut för att simma, säger Muna och fortsätter:

– I dag är den för liten, men jag har behållit den. Den påminner mig om att det aldrig är för sent att uppfylla det man drömmer om.

Det var när Muna kom till Sverige 2015 som hon bestämde sig för att ta tag i sin dröm – att lära sig simma. Efter två års tid av träning och studerande av andra i vatten kunde Muna ge sig ut på egen hand.

– Det var en sån frihetskänsla! Att äntligen kunna röra få röra min kropp obehindrat i vatten.

Startade företag för att lära andra simma

I år tog Muna studenten från Angeredsgymnaiset i Göteborg. Sista året har hon drivit ett UF-företag, Mermaid simskola, som erbjuder nysvenskar simkunskaper.

– Många kvinnor tycker det är jobbigt med fördomarna som finns kring deras badkläder. Många skäms också för att de inte kan simma, säger Muna och fortsätter:

– Därför vill jag hjälpa dem. För jag vet att det är många som behöver hjälp, men inte vet var de ska vända sig.

”De har känt frihet”

Under året som gått har 38 tjejer och kvinnor träffat Muna på olika simhallar i Göteborg. Hon hoppas att undervisningen leder till förbättrad integration, folkhälsa och jämlikhet. Förutom att lära ut simkunskap talar hon mycket om hygien, och peppar kvinnorna att våga bada oavsett val av badplagg.

– Det har varit jäkligt bra! De har känt frihet, och behöver inte skämmas för att de inte kan simma, säger Muna och fortsätter:

– Och det som är jätteroligt är att flera av dem har nu fått godkänt på sina idrottsbetyg så de kan komma in på gymnasiet.

I höst planerar Muna att fortsätta driva Mermaid simskola.

– Min önskan är att lära alla som behöver simkunskap. För det är inte vatten som är farligt, utan okunskapen om det.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Login • Instagram
Publisert:

LÄS VIDARE

Fatma, 24, om strandhånet: ”Trött på den här diskussionen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Simhallar

Simning

Drunkningsolyckor

Unga vuxna