"Babyboom" bland Ugandas bergsgorillor

Av:  TT-Reuters

Fem gorillor har fötts på bara sex veckor i Bwindis ogenomträngliga nationalpark, som huserar omkring hälften av världens kända bergsgorillor. En av dem fångades på bild i början av augusti.
Fem gorillor har fötts på bara sex veckor i Bwindis ogenomträngliga nationalpark, som huserar omkring hälften av världens kända bergsgorillor. En av dem fångades på bild i början av augusti.

Fem gorillor har fötts på bara sex veckor i en nationalpark i Uganda. "Babyboomen" innebär ett viktigt tillskott till ett av landets viktigaste turistmål.

– Det här är mycket ovanligt, det är en otrolig välsignelse, säger Bashir Hangi, talesperson för Ugandas vildmarksdepartement.

Uganda säger att landet sett ett ovanligt stort tillskott till gorillastammen i en nationalpark i sydvästra delen av landet. På bara sex veckor har fem gorillor fötts i Bwindis ogenomträngliga nationalpark – vilken har fått sitt namn av den tjocka regnskogen och har utsetts till världsarv av Unesco.

Det innebär att sju gorillor fötts i år – i jämförelse föddes bara tre gorillor i parken under hela förra året. Alla ungarna tillhör samma familj.

– Det här är mycket ovanligt, det är en otrolig välsignelse, säger Bashir Hangi, talesperson för vildmarksdepartementet UWA.

– Som naturvårdare vill vi slå oss för bröstet, det är så spännande, säger Bashir Hangi.

Turismen är en av Ugandas viktigaste inkomstkällor och turister besöker ofta landets parker som täcker både savann och regnskog. Till parken Bwindi kommer turister framför allt för att se de drygt 400 bergsgorillorna – omkring hälften av de kända bergsgorillorna i världen.

Bashir Hangi säger att årets tillökningar bland gorillorna visar att landets naturvårdsinsatser har varit framgångsrika, trots problem med tjuvskyttar. Så sent som i juli dömdes en man till 11 års fängelse för att ha skjutit en 25-årig hane, en så kallad silverrygg som hette Rafiki och som ledde en flock i Bwindi.

Publisert: