Bolunds känga till MUF efter talprotest – ”Fantasiberoende”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett 20-tal MUF:are med ordförande i spetsen hade samlats för att protestera mot MP-språkröret Per Bolunds tal på Almedalscenen.

Men Bolund riktade snabbt dubbla kängor mot Moderaternas klimatpolitik.

– Förnybart är framtiden. Inte fantasiberoende kärnkraft.

Det var ett laddat språkrör som för första gången intog Almedalsscenen på söndagskvällen.

Inledningsvis valde Per Bolund att prata om att en miljon arter riskerar utrotning – just på grund av oss människor.

– Varför väljer vi att snooza när regnskogen huggs ner, fisken i havet tar slut och insekterna försvinner? frågade sig Bolund inför den samlade publiken.

1 av 9 | Foto: Björn Lindahl
Moderata ungdomsförbundet, MUF, protesterade vid scenen i Almedalen när Bolund talade.

Därefter utdelade han en känga till både moderaterna och kristdemokraterna som han menar skurit bort varannan krona för naturskydd i sin budget.

– Tydligare än så kan inte konflikten om miljön bli i svensk politik. Miljöpartiet bygger upp, konservativa partier river ner miljöarbetet, konstaterade Bolund.

Han valde även att rikta ett skarpt finger mot Moderata Ungdomsförbundet (MUF) som med kärnkraftsvänliga plakat tagit plats intill stora scenen.

– Nu är det tack vare politiken och tekniken förnybart som är framtiden. Inte olönsam kol, olönsam olja, och fantasiberoende kärnkraft.

Vidare talade Bolund om klädkonsumtion och dess påverkan på miljön.

– Vi köper i genomsnitt ett nytt plagg i veckan och ändå säger 81 procent av svenskarna att de inte har något att ta på sig, konstaterade MP-språkröret och valde samtidigt att lyfta fram Aftonbladets avslöjande om att flera stora klädkedjor kontinuerligt tvingar sina anställda att skära sönder nya kläder.

Bolund konstaterade även att svenskarna lägger endast två kronor av varje hundralapp på att reparera, och de resterande 98 kronorna på att köpa nytt.

– Två kronor. Det behöver man inte vara nobelpristagare för att förstå att det inte är hållbart.

En liknelse vid bilkörning fick även illustrera exempel på hur extremväder, med torka och upprepade skogsbränder, börjar bli normalfallet.

– Alla som lärt sig köra bil vet att man måste hålla blicken långt framåt för att kunna planera körandet. Den som bara håller koll på det som händer precis i närheten kommer att missa när vägen svänger. Vi kör mot en okontrollerad klimatförändring men vi kan också höja blicken och välja en annan väg.

Publicerad: