Aftonbladet Inizio

Var tionde svensk vill begränsa aborträtten

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Var tionde svensk vill begränsa fri abort visar en undersökning av Aftonbladet/Inizio.

Störst stöd för skärpta regler finns inom Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Det är tydligt att detta är en politisk fråga, säger analyschef Karin Nelsson.

Frågan om aborträtten har varit het i den svenska debatten senaste tiden.

En undersökning genomförd av Aftonbladet/Inizio om svenska folkets inställning till att begränsa fri abort visar att 12 procent tycker det är ett bra förslag, medan 83 procent anser att det är ett dåligt förslag.

– Det visar att en klar majoritet av svenska folket inte vill begränsa rätten till fri abort. Det är i linje med andra, liknande undersökningar inom området som SOM-institutet har gjort under de senaste 20 åren, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

”Tydlig politisk fråga”

Politiskt skiljer sig dock inställningen till aborträtten kraftigt.

Bland Kristdemokraternas väljare tycker hela 22 procent att förslaget är bra, liksom 30 procent av Sverigedemokraternas väljare.

– Det är tydligt att detta är en politisk fråga där skiljelinjen går mellan Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och övriga partiers väljare.

Enligt undersökningen anser var femte KD-väljare att det är ett bra förslag att begränsa rätten till fri abort.

– Det är troligtvis det som gör att partiledaren Ebba Busch Thor har varit aningens försiktig med att uttala sig kring abortfrågan. KD har varit tydliga med att man stödjer svensk aborträtt men har inte vidareutvecklat resonemanget ytterligare, säger Karin Nelsson.

KD tappat stort

Abortfrågan har varit en het potatis för partiet sedan EU-valet då KD-toppen Lars Adaktusson hamnade i blåsväder efter att det avslöjats att han röstat mot abort 22 av totalt 28 gånger under sina fyra år i Europaparlamentet.

– Det blev en fråga som kom att dominera en stor del av valrörelsens slutskede. I slutet av mars var KD uppe på 12,1 procent i väljarstöd men har sedan dess tappat 5,1 procentenheter, säger Karin Nelsson och fortsätter:

– Det beror till största del på diskussionen kring abortfrågan och har mindre att göra med anhöriginvandringen enligt de som svarat på undersökningen.

Tydlig opinion i SD

Att SD-väljarna är mest positiva till att begränsa aborträtten förvånar inte Karin Nelsson.

– SD går lite mer i takt med sina väljare. De har tidigare varit tydliga med att de vill sänka abortgränsen till 12:e graviditetsveckan, och det finns en tydlig opinion inom partiet. Samtidigt tycker 6 av 10 sverigedemokrater att det är ett dåligt förslag, så merparten stödjer ju ändå svensk abortlagstiftning.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Förtroendet rasar för Busch Thor

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet Inizio

Lars Adaktusson

Ebba Busch

Inizio

Kristdemokraterna

Opinionsundersökningar

Aftonbladet