Dubai-miljardären stämmer prinsessan Haya

avSara Milstead

Publicerad:
Uppdaterad:

Prinsessan Haya, en känd profil i hästkretsar, är sedan maj på flykt med sina två barn från sin man, miljardären Rashid Al Maktoum.

Enligt källor fruktar hon för sitt liv och håller sig gömd i London.

Nu har maken stämt prinsessan med krav att få barnen tillbaka.

Aftonbladet berättade i lördags om den jordanska prinsessans flykt undan Rashid Al Maktoum, emir av Dubai. Nu kommer nya uppgifter kring Hayas försök att komma undan makens skräckvälde.

Enligt Daily mail är orsaken till prinsessans beslut att rymma att Rashid Al Maktoum fattat misstankar kring Hayas relation till livvakten. Den ska enligt källorna ha uppfattats som ”olämplig”, utan att några bevis på otrohet framkommit.

En annan bidragande orsak tros vara prinsessan Latifa, ett av shejkens 23 barn. För ett år sedan försökte Latifa fly från familjen i Dubai med hjälp av en kompis och en före detta fransk agent.

Flyktförsöket misslyckades och enligt människorättsorganisationer ska prinsessan ha torterats, drogats och hållits fånge sedan dess.

1 av 2 | Foto: Stuart C. Wilson/Getty Images
Schejk Mohammed Bin Rashid Al Maktoum och prinsessan Haya Bint Al Hussein av Jordanien.

Då kommenterade Haya situationen med; ”Det är en privat familjeangelägenhet och jag vill inte gå in på det med hänsyn till Latifa och för att försäkra mig om att hon inte blir utnyttjad. Hon är en sårbar ung kvinna.”

Fruktar för sitt liv

Nu ska Haya, enligt källor, frukta att även hon kan gå samma öde tillmötes. Enligt uppgifter till engelsk press ska prinsessan ha planerat sin flykt i månader.

Enligt uppgifter håller hon sig gömd i ett palatsliknade hus i London med sina två barn, Jalila, 11, och Zayed, 7. Men enligt engelsk press är det just kring barnen som striden står. Rashid Al Maktoum ska ha stämt prinsessan i engelsk domstol för att få barnen tillbakaskickade till Dubai. Ärendet ska tas upp 30 juli i London.

Och maken är av allt att döma rasande. När historien läckte ut i brittisk media publicerade han en hatisk dikt på Instagram. Dikten ska ha haft udden riktad direkt mot Haya:

”Din förrädare, du förrådde den värdefullaste av tillit och ditt spel har avslöjats.”

Diplomatisk kris

Men det slutar inte där. Skilsmässan riskerar dessutom att få diplomatiska återverkningar. Både Haya och hennes man är nämligen goda vänner med den brittiska kungafamiljen och står prins Charles och hans fru Camilla särskilt nära. Kungligheterna kan alltså dras in i makarnas uppgörelse.

Prinsessan Haya är en välkänd profil inom ridsportkretsar. Under två mandatperioder var hon ledare för FEI, internationella ridsportförbundet. Hon var en uppskattad ordförande som bland annat skänkte en kontorsbyggnad till förbundet. När hon avgick tackades hon av med ett emotionellt tal av ridsportstjärnan Ludger Beerbaum.

45-åriga Haya läste sin universitetsutbildning på Oxford, England, och har själv ridit OS i hoppning. 2004 gifte hon sig med miljardären Sheikh Mohammed bin Rashid Maktoum. Han har haft minst sex fruar genom åren och har 23 barn. Haya är den yngre i raden och har ofta gått under benämningen ”the junior wife”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Dubai

London

Oxford

Brott

AB Voice