Ja till omdebatterad oljeledning

avTT

Foto: Darryl Dyck/AP/TT
Protester i Vancouver tidigare i juni, mot Justin Trudeaus planer för oljeledningen.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har godkänt en kontroversiell utvidgning av oljeledningen Trans Mountain genom de västra delarna av landet. Miljöaktivister och urinvånare protesterar mot bygget.

Utvidgningen kallas Trans Mountain Expansion (TMX), och är tänkt att trefaldiga kapaciteten till 890 000 fat olja per dag från provinsen Alberta till Stillahavskusten, en sträcka på 1 150 kilometer.

Den gamla ledningen på sträckan är från 1950-talet, och på grund av kapacitetsbristen säljs nu i stället en del av oljan till lägre priser i USA.

Regeringen godkände projektet 2016, men bygget har försenats efter protester av miljöaktivister och urinvånare. Bland annat oroas de av att en ökad trafik av oljetankrar kan hota späckhuggare i vattnet utanför Kanadas västkust.

Förstår besvikelse

– Det ligger i Kanadas nationella intresse att skydda vår miljö och investera i morgondagen, samtidigt som vi säkerställer människors möjlighet att få mat på bordet i dag, säger Trudeau på en presskonferens, där han även medger att han förstår att många blir besvikna över beslutet.

I ett försök att rädda projektet köpte den kanadensiska regeringen pipelinen av företaget Kinder Morgan för 4,4 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande drygt 31 miljarder kronor, i augusti i fjol.

Samma dag beslutade en federal domstol att regeringen skulle göra nya analyser av projektet och vilka konsekvenser det kan få, och lyssna på urinvånarna vid kusten.

Pipelinen kan säljas

Enligt finansminister Bill Morneau kan pipelinen säljas om den går med vinst, och pengarna ska gå till förnybara energikällor.

Bygget av ledningen kan enligt myndigheterna inledas inom någon månad och väntas pågå i minst två år, men en exakt tidsplan för när oljan kan börja transporteras är inte klar.

Projektets motståndare har dock inte gett upp, utan lovar att fortsätta försöka stoppa bygget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kanada

Olja