Barry nådde Louisiana med minskad kraft

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: David J. Phillip/AP/TT
Regnet till följd av ovädret Barry drabbar de boende i New Orleans.

NYHETER

Ovädret Barry nådde delstaten Louisiana på lördagen. Vid det laget hade ovädret tappat något i kraft och åter klassificerats som storm. Men boende i Louisiana hukade inför vindkraften som mättes upp till drygt 31 meter per sekund när ovädret nådde land.

Barry träffade land vid orten Intracoastal City, drygt 25 mil väster om storstaden New Orleans.

Myndigheterna i delstaten har varnat för att kraftigt regn i kombination med de kraftiga vindarna kan orsaka stora skador.

Risken finns också att vatten ska nå över New Orleans skyddsvallar och orsaka stora översvämningar. Även Mississippi och Texas riskerar att drabbas av skyfall.

På grund av sitt geografiska läge vid Mississippifloden är New Orleans känsligt för översvämningar, även om skyddet kring staden förstärktes efter den förödande orkanen Katrina 2005.

För många Louisianabor är fortfarande Katrina ett smärtsamt och levande minne. Katrina, som var en tropisk cyklon, är det oväder som orsakat mest förödelse i USA:s historia. Katrina nådde kategori 5, den högsta nivån. Siffrorna varierar men minst 1 200 människor omkom, främst i New Orleans som översvämmades till 75 procent.

Inför ovädret Barry har myndigheterna övervakat systemet av skyddsvallar kring Mississippifloden. Vattennivåerna ligger sedan tidigare på höga nivåer, då det har regnat kraftigt under flera månader.

Invånarna i New Orleans har också ombetts att stanna inomhus sedan i fredags kväll, lokal tid. De har också uppmanats att köpa på sig förnödenheter och in i det sista har människor skyndat sig till de lokala matbutikerna för att bunkra mat och vatten. Många har också valt att lämna staden.

Publicerad:

LÄS VIDARE