Tysk osämja efter von der Leyens nominering

Av:  TT

Ursula von der Leyen tillsammans med kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP:s tidigare spitzenkandidat Manfred Weber i EU-parlamentet i Strasbourg.
Ursula von der Leyen tillsammans med kristdemokratiskt konservativa partigruppen EPP:s tidigare spitzenkandidat Manfred Weber i EU-parlamentet i Strasbourg.

Nomineringen av Ursula von der Leyen till ny ordförande för EU-kommissionen skapar osämja hemmavid.

Socialdemokraterna vill inte skicka den kristdemokratiska försvarsministern till Bryssel, vilket får den redan ansträngda regeringskoalitionen att knaka ytterligare i fogarna.

Tjafs inför öppen ridå är ett normaltillstånd i den tyska förbundskanslern Angela Merkels bräckliga koalition av kristdemokrater och socialdemokrater.

Nu har regeringspartierna återigen hamnat i luven på varandra, efter EU-ledarnas överraskande nominering av den tyska försvarsministern Ursula von der Leyen till ny ordförande för EU-kommissionen.

Vill stoppa nominering

Merkels efterträdare på partiledarposten i Kristdemokraterna (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, glädjer sig åt valet. Samtidigt riktar hon skarp kritik mot Socialdemokraterna (SPD), vars ledamöter i Europaparlamentet hotar rösta nej till von der Leyen.

Partiets tidigare ledare Sigmar Gabriel kallar nomineringen ett "politiskt taskspeleri utan motstycke" från Merkels sida, och uppmanar sina kolleger i Berlin att göra allt för att stoppa von der Leyen, inklusive hot om att lämna regeringen. Skälet är att förbundskanslern inte gått den vanliga vägen via regeringen, som normalt föreslår landets kommissionär.

Motvilligt grönt ljus

Den nuvarande ledningen mullrar inte lika högt, även om SPD:s toppkandidat i EU-valet Katarina Barley säger att hon inte tänker rösta på sin tidigare ministerkollega, skriver Süddeutsche Zeitung. CDU:s bayerska partner CSU, som också ingår i regeringen, har motvilligt gett grönt ljus till von der Leyen, trots att hon kniper prestigeposten som EPP-gruppen i EU-parlamentet hoppades skulle gå till CSU-mannen Manfred Weber.

– Men jublar gör vi inte, säger partiledaren Markus Söder.

En som däremot har skäl att jubla är Angela Merkel – som med nomineringen av von der Leyen än en gång ser ut att ha fått sin vilja igenom.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN