Rånade fem unga på 32 timmar – pappa tvingades swisha lösensumma

Gänget misstänks ligga bakom en rad personrån i Stockholmsområdet.

Vid ett tillfälle tvingades offret skaka hand med de misstänkta gärningsmännen efter rånet. I ett annat fall höll de under knivhot kvar offret, och tvingade honom att kontakta sin pappa.

Offret släpptes först efter att pappan hade swishat en lösensumma – på 5 000 kronor.

”Det kommer gå illa för din son om pengarna inte kommer nu”, sa en okänd person via sonens mobil. Pappan satt hemma och tittade på tv, då sonen ringde. Han hörde direkt på sonens röst att det var något konstigt, att han var jätterädd och nästan började gråta.

”Jag uppfattade det som att jag skulle swisha pengarna annars skulle det gå illa. Jag försökte förhala det genom att säga att jag inte kunde swisha så stora belopp men sedan insåg jag att jag var tvungen att swisha”, berättade pappan för polisen.

Fick ögonkontakt i tunnelbanan

Pappan swishade 5 000 kronor, varefter pengarna plockades ut ur en bankomat.

Tidigare på kvällen hade sonen tagit tunnelbanan för att åka hem till sin flickvän. Han gick av vid Fridhemsplan och fick ögonkontakt med en kille i ett gäng. Då han åkte upp med rulltrappan fick han en kniv tryckt mot benet, har han berättat. Gänget tvingade med honom till en parkbänk där han fick ringa sin pappa för att få honom att swisha pengar.

Händelsen ska ha pågått runt en timme, och rånarna ville att han skulle nollställa sin mobiltelefon så att de kunde sälja den.

Medan offret försökte nollställa mobilen rullade en polisbil förbi. Polisen kontrollerade gänget men sonen vågade inte larma på grund av rädsla, har han berättat.

Efter att han hade nollställt telefonen fick han gå hem.

Ville skaka hand med offret

Rånet genomfördes den 17 juni och är, enligt åklagaren, bara ett av flera. Det handlar om fem personrån under 32 timmar, plus ett personrån tidigare i juni. Vid det första tillfället ville rånarna skaka hand med offret efteråt.

– Man har gått fram till enskilda personer – eller flera personer om det varit yngre offer – och uttalat hot, alternativt visat upp kniv. Offren har i regel blivit tillsagda att nollställa sina mobiltelefoner och lämna över dem. Och i något fall har det handlat om att swisha över pengar, säger åklagare Johanna Tucker.

En 18-åring och en 19-åring har åtalats för alla sex rånen. En 20-åring har åtalats för att ha deltagit i tre av dem. Förutom rån finns åtalspunkter som rör bland annat utpressning och övergrepp i rättssak. Vid ett av rånen fick offret en knivskada i ryggen.

Rånvågen kunde stoppas efter att polisen, bland annat med hjälp av signalementsuppgifter, kunde gripa de tre männen.

”Har påverkat deras trygghet”

Rättegången har precis genomförts, och åklagaren yrkade på fängelsestraff på mellan 4,5 år och 6 år för trion.

– Hade de varit äldre hade det blivit betydligt hårdare straff, säger Johanna Tucker.

– De som drabbats har tagit väldigt illa vid sig, och det har påverkat deras trygghet. Framför allt eftersom de här rånen har skett på offentliga platser.

– Jag vill inte lämna någon kommentar nu, utan vi inväntar domen, säger advokat Joakim Johansson, som försvarar 19-åringen.

Aftonbladet har sökt 18-åringens och 20-åringens advokater.

Publisert:

LÄS VIDARE