Kvinnlig personal misshandlades på psykiatriavdelning

Uppdaterad 2019-08-29 | Publicerad 2019-08-28

Två kvinnliga vårdare blev under natten misshandlade av en patient. 

Detta skedde på en sluten psykiatrisk avdelning i Karlstad. 

– Ibland händer det väldigt snabbt. Då får de tragiska konsekvenser, säger verksamhetschefen Agneta Nilsson Lohse. 

Under natten mot onsdag hamnade två kvinnor ur personalen på en sluten psykiatrisk avdelning på Centralsjukhuset i Karlstad i en situation där en manlig patient övermannade och misshandlade kvinnorna. Det här bekräftas av Agneta Nilsson Lohse, men några detaljer om vad som har skett vill hon inte gå ut med i dagsläget.

”Får inte hända”

– Händelsen ska utredas och innan det har skett kan jag inte säga någonting om vad som har hänt, säger hon.

Under eftermiddagen ska personalen samlas för ett krismöte. I samband med det ska de båda misshandlade kvinnorna berätta om händelsen. Skadeläget är oklart men under natten fick de uppsöka vård med blånader och svullnader.

– Jag beklagar att det har inträffat. Att personalen skadas och misshandlas av en patient får inte hända. Men ibland händer det väldigt snabbt. Då får de tragiska konsekvenser, säger Agneta Nilsson Lohse. 

Hänt tidigare

Det är inte första gången patienter är våldsamma på psykiatriska avdelningen i Karlstad. Sommaren 2018 inträffade en våldsincident, vilket fick till följd att arbetsmiljöverket gjorde en inspektion på avdelningen, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

En tidigare anställd berättade då om situationen.

– Det har varit väldigt många allvarliga incidenter under de här åren, där människor som har jobbat länge inom psykiatrin har känt att ”det här är inte roligt längre, jag vill inte gå hit och vara rädd för mitt liv”, sade en anställd i Nya Wermlands-Tidningen.