Ny second hand-butik ska ändra Uppsalabornas köpvanor

Uppdaterad 2020-01-18 | Publicerad 2020-01-17

Stil Uppsala ska sälja moderna kläder som följer säsongen och vill vara ett motgift mot den miljövådliga konsumtionen av nyproducerat.

Inom kort öppnar den nya second hand-butiken i Uppsala.

– Klädindustrin är en jättestor del av vår miljöpåverkan. Vi har lite för länge köpt kläder som vi använder för lite och slänger för fort, säger en av ägarna, Patrik Törner.

”Här kommer herravdelningen vara”, berättar Patrik.

Just nu är det 130 tomma kvadratmeter med papper tejpat på golven och hopvikta stegar i den lokal som länge var Drottninggatans Bokhandel. Men tanken är att här snart ska kalvas en stilren, modern second-hand där Uppsalaborna ska köpa nya kläder – som inte är nyproducerade. Stil öppnar inte förrän om en månad men intresset är redan stort.

Bakom konceptet står makarna Patrik och Emma Törner. Patrik har jobbat som journalist men också frilansat och drivit eget företag – sälj- och kommunikationsbyrån Rullgrus. Emma är lärare och har omskolat sig till landskapsarkitekt.

– Vi har båda ett modeintresse och när vi scannade second hand-butiker i stan upptäckte vi en brist. Uppsala är en jättebra second hand-stad men det finns en lucka mellan butikerna där man kan hitta allt möjligt, dit folk skänker allt – eller dyr vintage. Vi erbjuder något däremellan och vi vill att butiken ska kännas lyxig, fräsch och modern, säger Patrik Törner.

Miljötänket är centralt i konceptet. Särskilt Emma är väldigt miljömedveten, berättar Patrik.

Patrik Törner i den framtida Stil-butiken på Drottninggatan.

— Så som samhället ser ut idag och diskussionen kring hållbar konsumtion. Klädindustrin är en jättestor del av det här. Vi har lite för länge köpt kläder som vi använder för lite och slänger för fort.
Modet går fort och pressar konsumenten att byta garderob ofta samtidigt som forskare och klimataktivister larmar om att vi måste reducera våra inköp av nyproducerat drastiskt. Klädkonsumtionen ska till och med ha större miljöpåverkan än våra vida omdiskuterade flygvanor.

– Ett alternativ, om man är miljömedveten men vill byta garderob ofta är just att köpa begagnat. Här kan man köpa nästan nytt och nästan för halva priset. Det är bra för miljön och bra för plånboken, säger Patrik.

På Stil kan man lämna in plagg som är moderna och följer säsongen. Det ska även vara nytvättat, struket och i gott skick. Den som lämnat in får sedan 40 procent av försäljningspriset när plagget säljs. Fokus kommer att ligga på märkeskläder men även moderiktiga kläder i gott skick från kedjorna.