Emmanuel Macron kräver åtgärder mot polisvåld

Av:  TT

Frankrikes president Emmanuel Macron vill att regeringen återkommer med förslag på hur hederskodexen inom polisväsendet kan höjas, mot bakgrund av en mängd videoklipp som visar hur poliser använder sig av oproportionerligt våld vid proteströrelsen Gula västarnas manifestationer, rapporterar France 24.

– Det har varit mycket tydliga bilder, det finns i dag fall där oacceptabelt beteende har kunnat ses eller pekas ut, säger Macron.

Kravet kommer i kölvattnet av liknande uttalanden från premiärminister Edouard Philippe och inrikesministern Christophe Castaner.

Gula västarnas veckovisa demonstrationer blev mer och mer våldsamma sedan de inleddes i slutet av 2018. Polisen svarade med att använda sig av allt fler gummimantlade stålkulor, och distraktionsgranater fyllda med gummikulor och tårgas.

Under det senaste året har två personer dödats i samband med demonstrationerna, 24 människor har blivit blinda på ett eller båda ögonen, fem har förlorat en hand och flera hundra personer har skadats, enligt en sammanställning, skriver France 24.

Publisert:

LÄS VIDARE