Kinas varning: Viruset kan mutera

Minst 9 människor har dött och över 400 smittats av det nyupptäckta kinesiska coronaviruset.

Nu varnar Kina för att den mystiska lungsjukdomen – som även smittar mellan människor – kan komma att mutera och få en större spridning.

Men svenska Folkhälsomyndigheten manar fortfarande till lugn.

Det sars-liknanade viruset sprids via luftvägarna och leder till influensaliknande symptom som feber och hosta, som i sin tur kan leda till svår lunginflammation.

Upptäckten gjordes 31 december i den kinesiska mångmiljonstaden Wuhan då flera personer hamnat på sjukhus efter att ha besökt fiskmarknaden Huanan.

Hittills har 9 personer dött och minst 440 har smittats.

Förutom att fall bekräftats i megastäder som Shanghai, Macau och Peking, har viruset även påträffats i USA, Thailand, Sydkorea, Japan och Taiwan. 

På onsdagen meddelades att viruset även upptäckts i Hongkong.

Sjukhuspersonal utanför akutmottagningen i Wuhan, där vissa smittade vårdas.
Sjukhuspersonal utanför akutmottagningen i Wuhan, där vissa smittade vårdas.

Kina: Kan mutera

Tidigare i veckan bekräftade kinesiska experter att viruset kan spridas mellan människor och nu har ytterligare en varning gått ut.

– Det finns en risk att viruset muterar och ytterligare sprider sjukdomen, säger Li Bin vid landets vårdmyndighet vid en presskonferens.

Under onsdagen kommer världshälsoorganisationen WHO att hålla ett krismöte och bestämma om utbrottet innebär ett globalt folkhälsonödläge.

Men än så länge uppmanar den svenska Folkhälsomyndigheten till lugn.

Ingen oro i Sverige

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell finns det i nuläget inget som tyder på att någon större spridning skulle drabba Sverige.

– Vi har erfarenhet av att det dyker upp sådana här fall runtom i världen och även om ett fall skulle dyka upp här i Sverige så förändrar det inte så mycket.

Uppgiften om att viruset kan mutera tonar han också ner:

– Det är en ren spekulation i nuläget.

Skyddsmaskerna har sålt slut i Wuhan.
Skyddsmaskerna har sålt slut i Wuhan.

Flera åtgärder sätts in

En rad åtgärder planeras nu för att hejda utbrottet i länder där det upptäckts, inklusive desinfektionsinsatser på flygplatser, tågstationer och shoppingcenter.

Temperaturkontroller kan också sättas in vid platser där det är mycket folk, och allmänheten uppmanas också att generellt undvika tätbefolkade områden.

Storbritannien har meddelat att resenärer som kommer till flygplatsen Heathrow från områden där viruset finns ska tas till särskilda ankomsthallar.

Kina: Stanna borta från Wuhan

Samtidigt uppmanas människor att hålla sig borta från staden Wuhan, där utbrottet startade.

– Om det inte är nödvändigt föreslår vi att människor inte kommer till Wuhan, säger stadens borgmästare Zhou Xianwang till statliga CCTV.

De stora evenemang som är planerade i staden med anledning av det kinesiska nyåret i helgen har ställts in. Levande djur får inte heller föras in i Wuhan, som har omkring 11 miljoner invånare.

Publisert:

LÄS VIDARE