Krisen i brittiska kungahuset

Pappas pengar ska rädda prins Harry

Förlorar apanaget – men Charles hertigdöme betalar sonens nya liv med Meghan i Kanada

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

När prins Harry och Meghan lämnar kungahuset ska prins Charles stötta dem ur egen ficka.

Men hur djupa är egentligen pappas fickor, undrar många.

Charles förmögenhet bygger på inkomster från hans hertigdöme – som följer medeltida lagar.

Prins Charles, 71, är tronarvinge och hertig av Cornwall.

Hertigdömet Cornwall är i dag en lukrativ affär baserat på lagar från 1300-talet. Det skapades 1337 för att trygga försörjningen för Englands tronarvinge och kan bara ärvas av männen i släkten.

När Charles blir kung tar prins William, Harrys bror, över hertigdömet. Och det framstår mer och mer som ett familjeföretag som ger ett rejält extra tillskott i kungafamiljens kassa.

Prins Charles får avsevärda inkomster från sitt hertigdöme Cornwall, som fortfarande styrs av delvis medeltida lagar. I dag är hertigdömet ett storföretag som bara i fjol gav prinsen ett tillskott på 270 miljoner.

Halvön Cornwall sträcker sig ut i havet i sydvästra England. Enligt lagen från 1337 tillhör det mesta som flyter iland där kronprinsen. Som fiskkadaver och rikedomar från skepp som förlist. Han har också rätt att begära hamnavgift från fartyg som lagt till i hamnarna: 1 000 liter vin.

Det har gått 700 år men flera av de föråldrade förmånerna lever kvar. Prins Charles kunde länge ta emot 100 silvermynt och ett halvt kilo pepparkorn från borgmästaren i Launceston i Cornwall. Som hertig i Cornwall har Charles många rättigheter. Han kan exploatera mineralfyndigheter och som markägare kräva avgifter från husägare. Om någon dör i Cornwall, utan egna arvingar, tillfaller egendomen hertigdömet.

Charles kan också påverka lagar och regler som styr jakt, trafiksäkerhet och bygglov.

Förra året tjänade prinsen nära 270 miljoner på verksamheten. Intäkterna har nästan tredubblats sedan år 2000. Prins Charles har med hjälp av fastighetsexperter förvandlat sitt hertigdöme till ett modernt storföretag som gör smarta fastighetsinvesteringar i London.

Trots att prins Harry och Meghan Markle får klara sig utan kungligt apanage, har de ingen större anledning till finansiell oro.

Prinsen har fått stor uppmärksamhet och uppskattning för sitt sätt att driva ekologiskt jordbruk och bevara naturen i nationalparker. Men enligt experter döljer det omfattande vinstintressen, enligt New York Times.

Hertigdömet betalar inte skatt som ett normalt företag, det agerar i en juridisk gråzon. Enligt kritiker använder prins Charles sin kungliga status som det passar, för att slippa bolagsskatt och skatt på kapitalvinster. Man hävdar att allt är privat egendom.

– Om det ser ut som en anka, låter som en anka, simmar som en anka så är det antagligen en anka. Och hertigdömet Cornwall ser ut och agerar som ett storföretag, sa en Labour-jurist 2013.

Länge har prinsens intäkter varit väl dolda av ett snårigt upplägg mellan offentliga och privata tillgångar. En talesperson för hertigdömet säger att det brittiska underhuset godkänt att det räknas som ”privat egendom” och att myndigheter godkänt prinsens skatteförmåner.

När nu Harry och Meghan avsagt sig apanaget, alltså skattebetalarnas pengar, blir det en annan sak.

Makarna väntas leva på pappas privata pengar. Och då riktas ovälkommen -uppmärksamhet mot hans och drottningen Elizabeths finanser.

Drottning Elizabeth har sitt eget hertigdöme, Lancaster. Förra året drog det in lika mycket till familjekassan som Cornwall. Utöver det tillkommer drygt en miljard av skattebetalarnas pengar till den kungliga verksamheten.

– Harry har kastat in en granat i Buckingham Palace. Han har i grunden försvagat kungahuset och deras finanser. Det har väckt frågor som inte bara gäller Harry, frågor som har bubblat under ytan i minst ett decennium, säger författaren David McClure, som skrivit om kungafamiljens förmögenheter, till New York Times.

Förra året tvingades drottning Elisabeth peta undan prins Andrew från offentligheten efter hans samröre med finansmannen Jeffrey Epstein, anklagad för sexövergrepp.

Nu i januari kom nästa smäll: Harry och Meghan meddelade att de inte ville vara med längre. Det har lett till att britterna nu kräver att kungahuset redovisar sina tillgångar.

En ny kris är under uppsegling för drottning Elizabeth.


PODD Megxit – krisen i det brittiska kungahuset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om krisen i det brittiska kungahuset och varför prins Harry och Meghan Markle vill lämna offentligenheten.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

En av hertigdömet Cornwalls egendomar i Newton St Loe, nära Bath. Bilden visar en av grevskapets totalt sju kontorsbyggnader.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Drottningen erbjöd dem att slippa uppdrag”

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i brittiska kungahuset

Brittiska kungahuset

Prins Harry

Meghan Markle

Prins Charles