Föräldrar om barnskötaren: ”Vi har varnat länge”

Uppdaterad 2020-02-25 | Publicerad 2020-02-02

Föräldrar ska flera gånger ha påtalat att allt inte stod rätt till på den förskola där en barnskötare ska ha ofredat barn.

Men deras oro ska inte ha blivit tagen på allvar.

– Jag pratade med personalen men fick till svar att ”du oroar dig i onödan, han är jättepopulär bland barnen”, säger en förälder till Aftonbladet.

Barn som varit blöjfria ett år som plötsligt har bajsat på sig. Andra som matvägrat, kissat ner sig och tappat hår. Och i vissa fall även barn som kommit hem med könshår på kläderna eller med röda rodnader i rumpan och underlivet.

Varningsklockor har ringt.

– Det här har pågått länge. Jag tog själv upp det här med pedagoger och chefer på utvecklingssamtal och möten. Men de sa att jag inte skulle oroa mig, säger en förälder till Aftonbladet.

– När i stort sett alla barn plötsligt vägrar gå till förskolan, inte äter frukost, lunch eller mellanmål och har mardrömmar på nätterna har man självklart undrat vad som är fel. Men personalen har hela tiden sagt att allt är bra, säger en förälder.

Sara Dahl, verksamhetschef för förskola på kommunen, säger att hon inte visste någonting förrän polisen kontaktade kommunen.

– Varken jag eller någon annan på utbildningsförvaltningen hade någon som helst kännedom om det här innan i måndags, då polisen informerade oss om att mannen hade anhållits.

Har övrig personal på förskolan vetat om att något varit fel?

– Det kan jag inte svara på just nu. Vi har inte den bilden helt klar än, säger Sara Dahl.

Kommunen har inlett ett intensivt utrednings- och kartläggningsarbete utifrån vad som har hänt. En sak har varit att få fram exakt vilka barn som har gått på förskolan samtidigt som den misstänkte barnskötaren jobbat. Totalt handlar det om cirka 170 barn, 90 stycken som går där i dag, cirka 80 barn som slutat.

Arkivbild.

Hade favoriter

Föräldrar tror sig nu se en förklaring till varför deras barn stundtals sagt konstiga saker.

– Min dotter kom hem och sa ”får man bita i snoppen”. När jag frågade vad hon menade ville hon inte säga något. Jag tog upp det här på förskolan men ingen lyssnade på mig.

Andra vårdnadshavare vittnar om att den misstänkte barnskötaren ska ha varit rolig och social, men också närgången och gosig med barnen.

– Ofta när jag hämtade bar mannen runt på mitt barn. När jag frågade varför sa han att hon precis hade ramlat och behövde tröst. Han ville ofta ”pussa hej då” på fredagar. Jag påtalade det olämpliga i det här, både för honom och övrig personal.

Flera säger också att han ska ha favoriserat vissa barn, vilket ska ha lett till samtal med ledningen om att så inte får ske.

Han ska också ha lagt in sig på schemat så att det ofta var han som som öppnade eller stängde förskolan.

– Då var han ensam med barnen på avdelning. Det reagerade man inte på tidigare, men nu känns det väldigt olustigt, säger en vårdnadshavare.

– Han vilade ofta med barnen ensam, trots att det är emot rutinerna. Han ville också vara den som skötte blöjbytena, säger en annan.

Kritik mot kommunens kommunikation

Det finns en ilska mot hur kommunen har valt att hantera ärendet.

– Vi föräldrar har inte fått något stöd, och absolut inte våra barn.

– Jag fick höra att vi var välkomna till förskolan och delta i verksamheten en eftermiddag. Vad är det för tjafs! Samla alla föräldrar och informera oss om vad som händer och varför det här har kunnat ske.

Enligt Sara Dahl är det många rutiner och arbetssätt som måste ses över.

– Att något sådant här oerhört hemskt har kunnat ske väcker självklart starka känslor. Men det är givetvis väldigt olyckligt att folk känner så, säger hon.

En förälder klandrar sig själv.

– Man känner sig otillräcklig som förälder. Jag har flera gånger frågat mig själv om jag borde ha gått på hårdare. Men man måste ju lita på pedagogerna när de säger att det inte finns något att oroa sig över.