Coronapandemin

Johnson backar upp kritiserad rådgivare

Av: 

TT

NYHETER

Kraven på Dominic Cummings – den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste rådgivare – avgång duggar tätt efter anklagelser om att han brutit mot landets coronarestriktioner.

Men Johnson uttalar sitt starka stöd för Cummings.

– Jag kommer inte klandra honom, säger han.

I slutet av mars reste Cummings, som då uppvisade symptom för coronaviruset, tillsammans med sin son från London till Durham i norra England, en resa på runt 40 mil.

Enligt Cummings själv var syftet att hans fyraårige son skulle få bra omsorg då Cummings fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.

Tidningarna The Observer och Sunday Mirror har dock rapporterat att Cummings brutit mot restriktionerna även den 19 april, då han återigen setts i Durham. Ytterligare rapporter kommer om att han setts i staden Barnard Castle, tre mil utanför Durham, den 12 april.

Får stöd

På söndagen sågs Cummings gå in i premiärministerns residens på Downing Street. Då hade en högt uppsatt källa inom regeringen sagt till ITV:s politiske reporter att det "bara är en tidsfråga" innan Johnson ber Cummings att lämna sin post.

Men vid en pressträff senare under dagen uttalade Boris Johnson sitt fulla stöd för Dominic Cummings.

Cummings har agerat ansvarsfullt och enligt reglerna konstaterade premiärministern efter att utförligt diskuterat händelsen med sin rådgivare, rapporterar BBC.

Johnson upprepar att resan skedde för att hitta den bästa barnomsorgen vid en tidpunkt då Cummings var på väg att bli sjuk och det inte fanns något alternativ

– Jag tror att han följde varje faders och förälders instinkt och jag kommer inte klandra honom för det, säger Boris Johnson.

"Måste sparkas"

Kritiken från oppositionen mot Dominic Cummings har inte varit nådig.

Ed Davey, ledare för Liberaldemokraterna, säger att Cummings måste avgå om han brutit mot reglerna och Skotska nationalistpartiets Ian Blackford twittrar att Boris Johnson "måste sparka Dominic Cummings".

Efter att Boris Johnson uttalat sitt stöd för sin rådgivare säger Labourledaren Keir Starmer att premiärministerns beslut att inte göra något är "en förolämpning mot de uppoffringar som det brittiska folket har gjort".

– Premiärministern sattes på prov, och han misslyckades.

Starmer kräver nu att det tillsätts en utredning om Dominic Cummings agerande

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Pressen växer på Johnson att sparka rådgivare

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Boris Johnson

Dominic Cummings

Storbritannien

Coronaviruset

Keir Starmer