Maris mamma dödades – för en mobiltelefon

”Hon var en helt fantastisk människa”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:

Anna-Lena Lernhede, 56, var på väg hem från en väninna när hon överfölls och knivhöggs i hjärtat.

Gärningsmannen, en minderårig pojke, misstänks nu för mord.

– Hon var världens finaste person, säger dottern Mari.

Natten till den 10 maj i år var Anna-Lena Lernhede, 56, på väg hem från en väninna.

På en gångbro i närheten av Thorildskolan i Kungälv blev hon plötsligt stoppad av en minderårig pojke som ska ha försökt stjäla hennes mobil.

Situationen urartade och Anna-Lena knivhöggs svårt i bröstet.

Anna-Lena blev 56 år gammal.
Foto: PRIVAT
Anna-Lena blev 56 år gammal.

Fått två knivhugg i hjärtat

Strax efteråt får dottern Mari ett telefonsamtal.

– De berättade att mamma hade blivit överfallen och knivhuggen och låg på operation. Då visste ingen hur det skulle gå utan vi fick bara vänta och se.

Mari, som själv arbetar i vården, förstod att läget var allvarligt och tog sig till sjukhuset där läkarna förklarade att mamman fått två knivhugg i hjärtat.

– Det ena hade träffat en bit in i hjärtat och det andra på sidan. Hon hade förlorat väldigt mycket blod och blev återupplivad på operationsbordet.

Från personalen fick Mari veta att mamman hade varit lugn och själv ringt efter hjälp och redogjort för händelseförloppet när hon kom till sjukhuset.

– Hon var inte rädd men troligtvis var hon fortfarande i chock.

Foto: PRIVAT
Anna-Lena på sjukhus tillsammans med dottern Mari. Anna-Lena vårdades på sjukhuset i tolv dagar innan hon somnade in.

”Kämpade in i det sista”

Inledningsvis beskrevs läget som kritiskt men stabilt, men strax efter operationen upptäckte läkarna ett flertal proppar i Anna-Lenas hjärna.

– De förklarade att de kommande dagarna var helt avgörande för om hon skulle klara sig eller inte. Men allteftersom insåg vi att skadorna var så allvarliga att hon inte skulle vakna igen. Att det inte fanns någon återvändo.

Den 22 maj, 12 dagar efter överfallet, somnade Anna-Lena in.

– Det var fruktansvärt att se hur hon kämpade in i det sista. Men till slut orkade kroppen helt enkelt inte mer. Det blev för plågsamt för henne.

Mari berättar hur mamman, som haft ett yrkesliv inom vården, sista tiden tog hand om covid-19 patienter – trots att hon själv tillhörde riskgrupperna.

– Jag var såklart jätteorolig för henne. Att hon skulle bli smittad och dålig. Men det var sådan mamma var. Gav sig inte utan ville alltid hjälpa allt och alla. Alltid med ett leende på läpparna.

Alltid ett leende på läpparna

Efter mammans bortgång minns människor just leendet, berättar Mari.

– Många har skrivit till oss och berättat hur underbar hon var. Hur hon har hjälpt dem och ställt upp, alltid med ett leende och nära till skratt.

– Hon var världens finaste person. Det finns inte så många av dem därute men mamma var verkligen en av dem. En helt fantastisk människa.

Pojken, som är under 15 år, har omhändertagits av socialtjänst och misstänks nu för mord. Han tros ha varit ute efter Anna-Lenas mobiltelefon.

– Det var en gammal telefon med sprucken skärm. Som han inte ens fick med sig. Som vi förstått var det en slump att det var just mamma han överföll. Att hon var på fel plats vid helt fel tidpunkt helt enkelt.

”Mormor kommer inte tillbaka”

För Mari är känslan av att mamman är borta för alltid overklig.

– Det känns bara som att allt gått fel och det gör mig så fruktansvärt arg. Det är inte okej att någon tar sig rätten att bestämma att hon ska försvinna. Jag vill att någon ska stå till svars och ge svar på vad som egentligen hände.

– Det här våldet måste upphöra. Vi kan inte ha ett samhälle där barn går ut och gör så här. Ingen ska behöva uppleva det lidande som vi nu känner.

Mari sörjer den framtid som aldrig ska komma.

– Hon var verkligen på en bra plats i livet och hade flera år kvar att leva. Min son och hon var jättetighta. Att behöva förklara att mormor inte kommer tillbaka mer är jättejobbigt. Att någon har tagit all vår trygghet ifrån oss.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN