Münchhausen tros ligga bakom barnmisshandel

Av:  TT

Rättegången mot modern har inletts. Arkivbild.
Rättegången mot modern har inletts. Arkivbild.

Gång på gång uppsökte mamman vården med sin nyfödda pojke, men ingen förstod varför.

Åklagaren tror att mamman lider av "münchhausen by proxy" och åtalar henne grov misshandel.

Trots livshotande diarré, svåra smärtor som krävde morfin och en rad ingrepp och undersökningar kunde sjukvården inte se en medicinsk förklaring till barnets ohälsa.

Nu har modern, som misstänks ligga bakom barnets skador, ställts inför rätta i Lunds tingsrätt, rapporterar Kvällsposten.

Kvinnan, som nekar till brott, har åtalats för synnerligen grov misshandel och har suttit häktad sedan november. Enligt stämningsansökan ska mamman bland annat ha köpt laxermedel på apotek vid 14 tillfällen under samma period som barnet var sjukt.

”En del barn dör”

Åklagaren misstänker att det rör det sig om ett fall av så kallad münchhausen by proxy – eller münchhausensyndrom genom ombud – vilket innebär misshandel genom framkallande av sjukdomssymptom.

– Hade jag inte haft den förklaringen hade det kunnat ses som försök till mord. Men hon har inte velat döda sitt barn, även om en del barn dör i det här, säger åklagare Ingegerd Jigin till tidningen.

Under en period då kvinnan, som bor i en kommun i Blekinge, inte träffade sonen började barnet dock må bättre, men blev sedan sämre när modern åter tog hand om honom.

Publisert:

LÄS VIDARE