Bensalah lovar fria val i Algeriet

avTT

1 av 2 | Foto: Fethi Belaid/AP/TT
Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, har utsetts till interrimpresident i Algeriet. Arkivbild.

Algeriets nytillträdde övergångspresident Abdelkader Bensalah lovar i ett tv-sänt tal till nationen att utlysa fria val i landet.

Bensalah valdes på tisdagen till president för en period på 90 dagar, trots att demonstranter avfärdat honom som en korrumperad maktspelare.

I talet säger Bensalah att han kommer att samråda med såväl politiker som civilsamhället i jakt på "ett nytt Algeriet", och försäkrar att armén kommer att värna konstitutionen i försöken att leda landet ur krisen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den 82-årige Abdelaziz Bouteflika, som styrt Algeriet sedan 1999, lämnade in sin avskedsansökan till landets konstitutionella råd den 2 april.

På tisdagen möttes parlamentets två kammare för att förklara presidentposten vakant och utse en interimpresident som enligt grundlagen ska styra landet i max tre månader. Inom den tiden ska ett nytt val hållas.

Det blev som väntat den 77-årige Abdelkader Bensalah, talman för parlamentets övre kammare, som tilldelades uppgiften. En man som redan tidigare avvisats bestämt av demonstranterna i Algeriet, som anser att Bensalah representerar det korrumperade maktcentrum som måste rensas för att få till stånd en förändring.

Proteströrelsen har i stället uttryckt en önskan att inleda en ny politisk era som inte följer konstitutionens regler.

– Bensalah, och samtliga ledamöter i parlamentets övre kammare, kommer att nobbas av folket, säger den algeriska statsvetaren Rashid Grim till nyhetsbyrån AFP.

Flera oppositionspartier valde att bojkotta tisdagens möte i protest mot Bensalah, men eftersom oppositionen endast motsvarar en tredjedel i av ledamöterna i parlamentet hade bojkotten ingen effekt.

ARTIKELN HANDLAR OM