Henrik Vinge ny vice partiledare för SD – Kronlid petas

Henrik Vinge tar över som vice partiledare för Sverigedemokraterna.

Därmed petas nuvarande Julia Kronlid från posten.

Beskedet att Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen och tidigare presschefen Henrik Vinge tar över som vice partiledare kom under onsdagen.

Nyheten presenterades först i Expressens nyhetsprogram ”Direkt med Niklas Svensson” och bekräftas även av SD:s presstjänst.

Vinge tar över posten efter Julia Kronlid som haft den sedan 2015.

Det är i nuläget oklart varför Kronlid petas. Enligt Vinge själv bygger SD nu om laget inför valet 2022 – som han själv beskriver som ett ödesval.

Han hoppas dock inte att rollen som vice ska övergå till partiledare i närtid.

– Jag upplever inte det som en aktuell fråga. Jimmie är den bästa partiledaren som finns, säger han i programmet.

Beslutet tas formellt på SD:s landsdagar senare i november, om valberedningens förslag går igenom. Aftonbladet har tagit del av förslaget. Flera framträdande SD-politiker finns inte med bland namnen. Det gäller till exempel Paula Bieler, som är migrationspolitisk talesperson. Hon har själv meddelat valberedningen att hon inte ställer upp för omval. Det gäller även riksdagsledamöterna Johnny Skalin och Sven-Olof Sällström, enligt Sveriges Radio.

Tobias Andersson, ordförande i SD:s ungdomsförbund, är en av de nya namnen som föreslås.

Julia Kronlid föreslås bli andre vice ordförande. Hon säger i en kommentar via SD:s presstjänst att hon även fortsatt kommer ha flera uppdrag inom partiet och i riksdagen.

”Jag upplever att jag fortsatt har fullt förtroende från partiledningen, men har i samförstånd med dem och valberedningen landat i den här lösningen för att bl a ge mig större möjlighet att få mer tid till mina övriga viktiga uppdrag särskilt mina politiska uppdrag, där sjukförsäkringen är högt prioriterad för mig”, säger hon vidare i kommentaren.

Publisert: