Åklagare tror att Rosengårdsmord var beställt

Av:  TT

Polisens kriminaltekniker i arbete natten efter mordet på von Rosens väg i Rosengård i Malmö juli 2018. En man i 20-årsåldern sköts till döds. Arkivbild.
Polisens kriminaltekniker i arbete natten efter mordet på von Rosens väg i Rosengård i Malmö juli 2018. En man i 20-årsåldern sköts till döds. Arkivbild.

En 22-årig man från Gävle åtalas för en dödsskjutning i Malmö juli 2018. Åklagaren tror att han fick betalt för att utföra mordet.

Offret sköts med pistol flera gånger i huvudet och kroppen av en gärningsman som kom åkande på moped.

Bara två timmar senare hittades mopeden uppeldad, och i ett buskage cirka 30 meter därifrån låg mordvapnet. På det fanns dna från den man som nu åtalats. Polisens efterforskningar visade att Gävlebon befunnit sig i Malmö vid tiden för mordet.

Ingen Malmökoppling

– Han har ingen koppling till mordoffret och ingen koppling till Malmö, säger kammaråklagare Lisa Åberg till TT.

Hon har tidigare försökt få en man häktad som misstänkt för anstiftan till mordet, men tingsrätten ansåg inte att bevisen höll för häktning. Mannen är fortfarande misstänkt, understryker Lisa Åberg.

– Vi har flera krypterade telefoner i beslag och väntar på besked om det går att komma in i dem. När jag har fått slutgiltigt besked där så får jag ta ställning till misstanken mot honom, säger åklagaren.

Flera vittnen har beskrivit gärningsmannen på mopeden som överviktig eller kraftig och detta stämmer enligt åklagaren också in på den åtalade 22-åringen.

Grovt olaga hot

Utöver mord åtalas han för grovt olaga hot, eftersom han enligt åklagaren även riktat pistolen mot en annan man och avfyrat skott i hans riktning.

Om han inte skulle fällas för mordet så åtalas han i andra hand för grovt vapenbrott, eftersom han hanterat mordvapnet.

En 29-årig man åtalas samtidigt för medhjälp till mord. Enligt stämningsansökan, som lämnats in i Malmö tingsrätt, tillhandahöll han den moped som gärningsmannen kom åkande på och efter mordet for i väg med. Enligt åklagaren kände 29-åringen till att mopeden skulle användas vid ett mord.

Rättegången inleds den 11 november.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN