Arlöv

23-åring döms för mordförsök i Arlöv

avRobert Rosén

Foto: Mikael Nilsson
Skjutningen inträffade i Arlöv i somras.

I somras sköt 23-åringen en man i Arlöv.

Nu dömer Malmö tingsrätt honom till tio års fängelse för mordförsök.

Det var den 3 juni som en skottlossning inträffade i Arlöv. En man i 30-årsåldern sköts då med två skott, varav det ena träffade halsen och orsakade skador på ett av halsens stora kärl och mannens vänstra lunga, men klarade sig undan med livet i behåll trots livshotande skador.

I Malmö tingsrätt har en 23-årig man nu dömts för mordförsöket.

Bakgrunden till skottlossningen var att två kompisgäng mötts upp för att lösa en konflikt. Mannen i 30-årsåldern blev då skjuten bakifrån av 23-åringen och när han vände sig om sköt 23-åringen ytterligare ett skott.

Hävdar nödvärn

Den tilltalade har i tingsrätten erkänt att han hade en pistol och att han avlossade skotten. Däremot så menar 23-åringen att handlade i självförsvar, då han hävdar att han blivit hotad till livet. Han hävdar även att någon ska ha stött till hans hand vid det första skottet och att han blev tacklad vid det andra skottet, vilket gjorde att det andra skottet blev livshotande.

Med anledning av att det första skottet avlossades bakifrån och inget i övrigt visar på att 23-åringen handlat i nödvärn menar tingsrätten att det rör sig om ett mordförsök. De menar även att 23-åringen ägnat sig åt uppenbara efterhandskonstruktioner, när han hävdat att den målsägande bar kniv och försökte greppa ett hagelgevär.

Då 23-åringen måste ha varit medveten om riskerna att den målsägande skulle dö av skotten dömer tingsrätten honom för grovt mordförsök. Utöver det döms han även för grovt vapenbrott. Påföljden har, med bakgrund av hur allvarliga skottskadorna var, bestämts till tio års fängelse.

Vänner döms till fängelse

Förutom 23-åringen dömer även Malmö tingsrätt hans två vänner för sin inblandning i skottlossningen. En 24-årig man döms till två års fängelse för grovt vapenbrott, då han innehaft ett avsågat hagelgevär vid skottlossningen, medan en annan 24-åring döms till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling. Tingsrätten anser det nämligen bevisat att han hjälpt 23-åringen att ta sig till Malmö och där göra sig av med pistolen.

I sin bevisning mot männen har åklagaren hänvisat till vittnesmål, rättsutlåtande, videoövervakning och en väska som dagen efter skjutningen hittades i anslutning till brottsplatsen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arlöv

Malmö

Vapenbrott

Brott