Kyrkor attackerade i Nicaragua

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Hungerstrejkande i en kyrka i Masaya, Nicaragua. Bild från i torsdags.
Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT
Hungerstrejkande i en kyrka i Masaya, Nicaragua. Bild från i torsdags.

NYHETER

Såväl FN som EU uppmanar regeringen i Nicaragua att få stopp på våldet i landet, där regeringstrogna de senaste dagarna har attackerat flera kyrkor.

I måndags bröt sig flera personer in i en kyrka i staden Masaya som erbjöd logi åt hungerstrejkande som kräver att landets 130 politiska fångar ska friges. Under stormningen skadades en präst och en nunna. En belgiskfödd studentledare greps förra veckan för att ha försett de hungerstrejkande med vatten.

Den katolska kyrkan har historiskt åtnjutit stort inflytande i Nicaragua och president Ortega har anklagat flera prominenta biskopar för att stödja protesterna som har pågått sedan förra året och krävt flera hundra dödsoffer.

Nästa år planerar påve Franciskus att besöka landet, och inför det mötet har den nicaraguanske kardinalen Leopoldo Brenes uppmanat presidenten att frige alla "samvetsfångar".

– Förhoppningsvis hörsammas vår Helige Faders röst och återbördar sönerna till sina mödrar, sade Brenes under en pressträff, rapporterar den katolska nyhetstidningen Crux.

Publicerad:

LÄS VIDARE