Gränslarm i Sverige efter dramatisk fritagning

Personal togs som gisslan – skottlossning utbröt

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera män fritog en grovt kriminell man från en anstalt i Danmark.

Nu utfärdas ett gränslarm i Sverige.

– För svensk polis kan detta innebära exempelvis ökad vaksamhet vid gränsposteringar, säger Joanna Ljunggren på polisen.

Den väpnade fritagningen inträffade i Danmark på tisdagseftermiddagen.

En man lyckades via flera medhjälpare ta sig ut från en psykiatrisk avdelning på en anstalt i staden Slagelse, efter att ha fått två pistoler insmugglade till sig i en kakburk, uppger källor för Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det om en 24-årig gängkriminell man som är dömd för våldsbrott.

Under kuppen togs anstaltspersonal som gisslan, enligt samma uppgifter. Samtidigt avlossade en av gärningsmännen skott, bekräftar dansk polis i ett pressmeddelande.

Dansk polis jagar rymlingen.
Foto: PER RASMUSSEN / TT NYHETSBYRÅN
Dansk polis jagar rymlingen.

Beskrivs som farlig

På tisdagskvällen pågick en omfattande insats i Danmark, uppgav lokala polisen på Twitter. Men trots det intensiva sökarbetet kunde männen fly.

– Det finns ingen direkt anledning till oro för vanliga medborgare, men om man ser något misstänkt bör man kontakta polisen och inte själv agera, säger Kim Kliver, polisinspektör i Sydsjälland och Lolland Falster, i ett uttalande.

Senare på onsdagseftermiddagen meddelade polisen att man ”genomfört en massiv utredning” och frihetsberövat två yngre män misstänkta för inbladning i fritagningen.

Den tungt kriminella 24-årige rymlingen är däremot fortfarande på flykt. Han betraktas som farlig och polisen misstänker att han kan vara beväpnad, uppger Aftonbladets källor.

I jakten på honom har polisen i Danmark nu utfärdat ett så kallat gränslarm, enligt Aftonbladets uppgifter.

Foto: PER RASMUSSEN / TT NYHETSBYRÅN
En man lyckades via flera medhjälpare ta sig ut från en psykiatrisk avdelning på en anstalt i staden Slagelse.

”Särskilt skärpt verksamhet”

Enligt Aftonbladets källor befarar man att 24-åringen ska ta sig ut från Danmark genom gränsen till Tyskland eller Sverige.

Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen i Sverige har därför informerats om larmet och uppmanats till särskilt skärpt verksamhet, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Dansk polis har kontaktat svensk polis med anledning av att en person har rymt från en anstalt i Danmark. Gränslarm och en EU-arresteringsorder har utfärdats av dansk polis. För svensk polis kan detta innebära exempelvis ökad vaksamhet vid gränsposteringar, säger Joanna Ljunggren nationell pressekretare på polisens nationella mediecenter.

– Vi kan av operativa skäl inte uttala oss om detaljer, men generellt har svensk polis ett mycket bra internationellt samarbete. Detta gäller inte minst polismyndigheterna i våra nordiska grannländer, säger Ljunggren.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisen i Danmark som inte vill kommentera ärendet närmare utan hänvisar till ett pressmeddelande.

Foto: PER RASMUSSEN / TT NYHETSBYRÅN
Under kuppen togs anstaltspersonal som gisslan. Samtidigt avlossade en av gärningsmännen skott, bekräftar dansk polis i ett pressmeddelande.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE