Storbritannien godkänner att Assange utlämnas till USA

avEbba Thornéus, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Storbritannien har godkänt USA:s begäran om att få Wikileaksgrundaren Julian Assange utlämnad uppger flera brittiska medier.

Beskedet kommer bara dagar efter att den officiella begäran lämnats in och på fredag kommer amerikanska företrädare att presentera sina anklagelser.

Beslutet togs av Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid, som i en intervju med BBC säger att det nu är domstolarna som avgör om Assange ska utlämnas till USA.

Den officiella utlämningsbegäran från USA lämnades in tidigare i veckan sedan Julian Assange i april åtalats för att bland annat ha försökt hacka sig in i ett av försvarsdepartementets datasystem.

Sedan dess har ytterligare sjutton punkter tillförts till åtalet, bland annat flera brott mot USA:s spionlagar.

Julian Assange greps av brittisk polis i april i år efter att ha spenderat nästan sju år på Ecuadors ambassad i London. Dit tog han sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige, där han sedan 2011 misstänks för flera sexualbrott.

Samtliga utom ett fall av våldtäkt har preskriberats. En utredning om den våldtäkten återupptogs kort efter att Assange greps i april och åklagare har velat få honom häktad i Sverige, något som Uppsala tingsrätt avslog förra veckan.

Den 1 maj dömdes han till nästan ett års fängelse för brott mot brittiska borgensregler. Assange misstänks även för våldtäkt i Sverige.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM