Annie Lööf: Kvinnoförtrycket ska inte tigas ihjäl

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Regnet hängde i luften när Annie Lööf intog scenen under Järvaveckans premiärkväll.

Centerledaren fokuserade på integration – och hedersförtryck.

– Det ska bekämpas varje dag, sa hon.

Centerledaren inledde sitt tal med att tala om integrationen. C vill driva igenom ett sorts snabbspår, där nyanlända personer som snabbt lär sig svenska och söker sig till arbetsmarknaden ska kunna belönas med ett kunskapscertifikat.

– Ska vi bygga Sverige starkare, då måste människor få samma möjligheter till jobb.

– Då måste vi göra det lättare för människor att hitta jobb utifrån sina egna förutsättningar och förstå värdet av det första jobbet och att det är en biljett in till samhället.

”Hotas varje dag”

Därefter kom Lööf in på kvinnors rättigheter i Sverige och världen.

– Vi ser runtom i världen hur kvinnors rätt till sina egna kroppar hotas varje dag. Hur såväl europeiska grannländer och amerikanska delstater skärper sina redan stenhårda abortlagar.

För att beskriva problemen med hedersförtryck berättade Lööf om Maria, en kvinna som utsattes för våld och hot i samband med att hon efter ankomsten till Sverige försökte skilja sig från sin man.

– När hon begär skilsmässa vägrar maken. Hon är hans fru, vad tror hon att släkten ska säga?

1 av 20 | Foto: PONTUS ORRE
Stiftelsen The global village, som jobbar för socialt hållbar samhällsutveckling, gav Annie Lööf en rejäl vallmobuske.

Attackerades med syra

Maria blir straffad genom att någon kastar frätande syra i hennes ansikte, något som leder till att hon får svåra synskador.

– Marias berättelse är inte unik i Sverige 2019. Kvinnoförtrycket är inget som ska tigas ihjäl, det ska bekämpas varje dag.

C-ledaren avslutade med att prisa Järvaveckan som ett exempel på en mötesplats där människor från olika delar av samhället möts och samtalar med varandra.

– Tillsammans måste vi ta Sverige framåt.

Publicerad:

LÄS VIDARE